Dari Januari hingga November 2021, pendapatan syarikat Internet China adalah AS $222.57 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 22.3%

MenurutLaporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (MIIT)Pada hari Jumaat, dari Januari hingga November 2021, Internet dan syarikat perkhidmatan yang berkaitan dengan pendapatan penjualan tahunan lebih dari 5 juta yuan di seluruh negara menyelesaikan sejumlah 1.415.5 bilion yuan (222.57 bilion dolar AS), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 22.3%, dan kadar pertumbuhannya lebih rendah daripada Januari hingga Oktober. 1.1%. Pertumbuhan purata dua tahun ialah 17.5%.

Keuntungan dan kos operasi meningkat, tetapi kadar pertumbuhan menurun sedikit.

Dari Januari hingga November tahun ini, syarikat Internet China mencapai keuntungan operasi sebanyak 128 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 14.8%, dan kadar pertumbuhannya 6.5% lebih rendah daripada Januari hingga Oktober. Kos operasi meningkat 17.3% tahun ke tahun, dan kadar pertumbuhannya adalah 3.6% lebih rendah daripada Januari hingga Oktober.

Perbelanjaan R & D syarikat-syarikat ini terus meningkat. Dari Januari hingga November, syarikat Internet melabur 67.01 bilion yuan dalam R&D, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5.6%, dan kadar pertumbuhannya 3% lebih tinggi daripada Januari hingga Oktober.

Dengan pertumbuhan perniagaan audio dan video yang luar biasa, pendapatan perkhidmatan maklumat terus meningkat.

Dari Januari hingga November, syarikat Internet menyelesaikan sejumlah 761.8 bilion yuan dalam pendapatan perkhidmatan maklumat, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 17.6%. Kadar pertumbuhan yang sepadan adalah 0.1% lebih tinggi daripada Januari hingga Oktober. Ini mewakili 53.8% daripada pendapatan perniagaan Internet.

Antaranya, syarikat perkhidmatan audio dan video mengekalkan pertumbuhan pesat. Kawasan lain yang menyaksikan pertumbuhan yang ketara adalah syarikat permainan dalam talian, serta syarikat perkhidmatan berita dan kandungan. Berbanding dengan kadar pertumbuhan dari Januari hingga Oktober, kadar pertumbuhan pendapatan perniagaan perusahaan yang terutama menyediakan perkhidmatan carian telah menurun.

Lihat juga:Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat melancarkan program perintis untuk penerapan mod pertukaran kuasa kenderaan tenaga baru

Pendapatan platform Internet telah berkembang pesat dan kadar pertumbuhannya menurun.

Dari Januari hingga November, syarikat Internet mencapai pendapatan perkhidmatan platform sebanyak 519.1 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 34.8%, dan kadar pertumbuhannya 3.2% lebih rendah daripada Januari hingga Oktober. Ini menyumbang 36.7% daripada pendapatan perniagaan Internet, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 3.1%     .

Antaranya, kadar pertumbuhan pendapatan operasi syarikat platform perkhidmatan gaya hidup pulih dari Januari hingga Oktober. Pendapatan dari platform membeli-belah dalam talian dan platform perkhidmatan pembuatan telah berkembang pada kadar yang rendah, dan perkhidmatan data Internet terus berkembang pesat.

Dari Januari hingga November, syarikat Internet melengkapkan pendapatan akses perkhidmatan dalam talian sebanyak 40.3 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 3.9%. Kadar pertumbuhan adalah 0.5% lebih tinggi daripada Januari hingga Oktober. Pendapatan dari perkhidmatan data Internet (termasuk perkhidmatan awan dan perkhidmatan data besar) adalah 24.15 bilion yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 28%.