CTO Liche Wang Kai akan pergi, kata sumber

Pada hari Selasa,36krKai Wang, ketua pegawai teknologi pembuat kereta elektrik China Lithium Motors, akan meninggalkan syarikat itu dalam masa terdekat, kurang dari dua tahun setelah bergabung dengan syarikat itu, banyak sumber telah diberitahu. Syarikat itu setakat ini enggan mengulas mengenai berita tersebut.

Dalam penyesuaian struktur organisasi syarikat pada akhir Januari, perniagaan Wang Kai, termasuk pemanduan autonomi, platform pengkomputeran, sistem operasi LiOS, dan lain-lain, telah diserahkan kepada pengasas bersama dan ketua jurutera Li Automobile Ma Donghui,  

Selepas penyesuaian struktur, Ma Donghui akan bertanggungjawab sepenuhnya untuk penyelidikan dan pengembangan kereta, elektrik, kokpit, pemanduan pintar, platform pengkomputeran, seni bina elektronik dan LiOS. Oleh itu, nampaknya Jack Ma pada dasarnya akan menjadi ketua pegawai teknologi.

Menurut laman web rasmi syarikat, Wang Kai bergabung dengan Li Automobile sebagai CTO pada bulan September 2020. Dia bertanggungjawab sepenuhnya untuk penyelidikan dan pengembangan dan pengeluaran besar-besaran teknologi berkaitan kereta pintar, termasuk seni bina elektronik, kokpit pintar, pemanduan autonomi, pengembangan platform dan sistem operasi masa nyata LiOS.

Lihat juga:Hillhouse Capital meningkatkan pegangannya terhadap Xiaopeng dan Lee Automobile

Sebelum menyertai Li Automobile, Wang Kai bekerja untuk pembekal kereta Jerman Visteon selama lapan tahun. Dia berkhidmat sebagai ketua arkitek global dan pengarah pemanduan autonomi di Visteon.

Pada Januari 2022, Lee Motors menyampaikan 12.268 SUV Li ONE elektrik premium besar, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 128.1%. Sejak penghantaran pertama, jumlah penghantaran kumulatif model Liyi telah mencapai 136,356.