CPCA melaporkan pertumbuhan besar dalam industri automobil tenaga baru China

Data baru yang dikeluarkan pada hari IsninPersatuan Kereta Penumpang ChinaIni menunjukkan bahawa pada bulan Januari tahun ini, penjualan runcit kereta penumpang domestik adalah 2.092 juta, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 4.4%. Pada masa yang sama, pasaran kenderaan penumpang tenaga baru telah memulai awal yang baik untuk tahun 2022, dengan penjualan runcit mencapai 347,000 kenderaan pada bulan Januari, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 132%.

Setelah percutian Festival Musim Bunga bermula pada 31 Januari, barisan pengeluaran kenderaan ditutup, menyebabkan pengguna membeli kereta baru beberapa hari lebih awal. CPCA menganggarkan bahawa kira-kira 15 peratus pengeluaran dan penjualan akan hilang kerana cuti Januari. Oleh itu, pada pandangan CPCA, pasaran kereta penumpang China menunjukkan prestasi yang lebih positif pada bulan Januari.

169,000 kenderaan penumpang dieksport pada bulan Januari, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 91%, dan kenderaan tenaga baru menyumbang 30% daripada jumlah eksport. Pada bulan Januari, jenama kenderaan China yang dikembangkan sendiri mengeksport 107,000 kenderaan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 56%.

Dari segi pengeluaran, 2.059 juta kereta penumpang dihasilkan pada bulan Januari, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 10.4%. Antaranya, pengeluaran jenama kenderaan yang dikembangkan sendiri meningkat sebanyak 17% tahun ke tahun.

Di pasaran kenderaan tenaga baru, dipengaruhi oleh penghantaran terpusat pada akhir tahun lalu, penjualan lemah pada awal Januari, tetapi pertumbuhannya ketara pada minggu kedua dan ketiga bulan ini. Pada bulan itu, 52,000 kenderaan tenaga baru dieksport, termasuk 40.499 untuk Tesla China, 4.814 untuk SAIC, dan 313 untuk BYD.

Terdapat 11 syarikat kereta tenaga baru dengan jumlah borong lebih daripada 10,000 kenderaan pada bulan itu, di mana 6 daripadanya meningkat dengan ketara dari tahun ke tahun. Beberapa contoh yang lebih terkenal adalah BYD, Tesla China, Xiaopeng, Li Automobile, dan Nita Automobile. Jumlah borong masing-masing mencapai 93,101, 59,845, 12,922, 12,268, dan 11,009.

Lihat juga:Pentadbiran Penerbangan Awam China: Kadar penembusan kenderaan penumpang tenaga baru China melebihi 20% pada bulan Disember 2021

Dengan penurunan subsidi kenderaan tenaga baru China, harga sumber asas seperti litium telah meningkat dengan mendadak, dan syarikat kenderaan tenaga baru menghadapi tekanan kos. Walau bagaimanapun, CPCA meramalkan bahawa harga kenderaan tenaga baru tidak akan meningkat dengan ketara pada bulan Februari.

Penganalisis percaya bahawa kenaikan kos bateri dapat diselesaikan dengan pelbagai cara. Pembuat kenderaan boleh memilih untuk meningkatkan prestasi bateri dan membawa lebih banyak pembekal untuk mengurangkan kos. Lebih-lebih lagi, harga model bateri 4680 yang melambung tinggi dijangka lebih rendah pada masa akan datang.