Cider, platform e-dagang yang menghadap pengguna secara langsung, menerima pembiayaan Siri B bernilai AS $130 juta dengan penilaian lebih dari AS $1 bilion

Cider, platform e-dagang langsung ke pengguna (DTC) China, mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah menyelesaikan pembiayaan Siri B bernilai $130 juta yang diketuai oleh DST Global dan diikuti oleh Greenoaks Capital dan A16Z. Cider kini bernilai lebih dari $1 bilion dan merupakan salah satu syarikat unicorn yang paling pesat berkembang di dunia.

Cider mengatakan pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk pembinaan jenama, penyelidikan dan pengembangan sistem dan pengembangan perniagaan di luar negara. Dari segi susun atur strategik, Cider mengatakan akan meningkatkan kaedah pembuatan tradisional melalui kecerdasan buatan, data besar, dan algoritma, dan terus meningkatkan pelaburan jenama dan teknologi. Firma ini bertujuan untuk membina kilang pintar dan meningkatkan perkhidmatan e-dagang pakaian rentas sempadan.

Ini adalah pusingan keempat pembiayaan Cider sepanjang tahun lalu. Pada bulan September 2020, Cider menerima pembiayaan malaikat hampir AS $10 juta, yang dipimpin oleh A16Z dan IDG Capital, diikuti oleh Dexun Investment, Fengrui Capital, dan Chuxin Capital. Pada akhir tahun 2020, Heyu Capital menerajui pusingan pembiayaan Pra-A. Pada bulan Mei 2021, Cider mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri A, yang diketuai oleh DST Global dan A16Z, diikuti oleh IDG Capital dan Proper Capital.

Ditubuhkan pada Mei 2020, Cider adalah platform e-dagang DTC China yang memberi tumpuan kepada pasaran luar negara. Produknya adalah terutamanya fesyen wanita yang murah dan popular. Cider telah mengumpulkan satu bilion tayangan di media sosial di seluruh dunia, menjangkau pengguna di lebih dari 100 negara dan mempunyai lebih dari 2 juta pengikut di seluruh dunia. Pada masa ini, syarikat itu mempunyai pejabat di Guangzhou, Beijing dan Los Angeles, serta cawangan di New York, London, Seoul dan Brisbane.

Lihat juga:Menurut ramalan iResearch, menjelang 2023, industri e-dagang makanan segar China akan melebihi 1 trilion yuan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, skala pasaran e-dagang rentas sempadan telah berkembang pesat. Menurut laporan penyelidikan yang dikeluarkan oleh laman web industri 100ec.cn, pasaran e-dagang rentas sempadan China akan mencapai 12.5 trilion yuan (AS $193.567 bilion) pada tahun 2020, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 19.04%. Sebelumnya, ukuran pasaran dijangka mencapai 14.6 trilion yuan pada tahun 2021.

Wang Chen, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Cider, percaya bahawa industri e-dagang telah memasuki era “didorong oleh teknologi, didorong oleh kandungan dan didorong oleh jenama. Gelombang baru e-dagang global baru saja bermula, dan 5-10 tahun ke depan akan menjadi peluang besar bagi peruncitan dalam talian global..”