“China Venture Capital Weekly”: Fintech, Biotech, Automation

Dalam berita VC minggu lalu, syarikat teknologi kewangan yang disokong oleh Tencent, Shenzhen Tengyin mengumpulkan sekitar $15 juta dalam Siri A +, syarikat bioteknologi yang berpangkalan di Beijing, EdiGene memperoleh $62 juta, dan Liaye, gergasi automasi yang diasaskan oleh bekas pekerja Baidu, memperoleh $50 juta.

Pusingan pembiayaan syarikat teknologi kewangan + yang disokong oleh Tencent

Shenzhen Tengyin Information Consulting, sebuah syarikat permulaan Cina yang menyediakan penyelesaian pemasaran kepada institusi kewangan, telah menaikkan lebih daripada 100 juta yuan ($15.3 juta) dalam pusingan A + yang diketuai oleh Tencent Holdings dan keupayaan pembiayaan yang tinggi.

Menurut kenyataan syarikat itu, hasil pusingan itu akan digunakan untuk mengukuhkan barisan produknya, merekrut kakitangan, meningkatkan kemahiran R & D, dan dengan cepat melancarkan produk tambah nilai dan perkhidmatan yang berkaitan.

Shenzhen Tengyin dipilih sebagai rakan kongsi utama Tencent WeChat pada tahun 2020, menjadi satu-satunya syarikat perkhidmatan kewangan untuk menerima penghormatan ini. Syarikat itu juga bekerjasama dengan beberapa bank milik negara dan lebih daripada 60% bank perdagangan saham besar. Nikkei Asia berkata syarikat itu menyediakan perkhidmatan kepada lebih daripada 120 institusi kewangan di China dan luar negara, termasuk China Merchants Bank, China CITIC Bank, Minsheng Bank dan China Everbright Bank.

Mengenai Shenzhen Tengyin

Shenzhen Tengyin ditubuhkan pada tahun 2019 untuk menyediakan infrastruktur digital untuk sektor perbankan runcit. Ahli pengasas syarikat termasuk pakar kewangan dan fintech dari Tencent. Tengyin mendakwa sebagai syarikat teknologi perisian sebagai perkhidmatan (SaaS).

Bioteknologi EdiGene memperoleh sekitar $62 juta dalam siri B +

Permulaan bioteknologi China EdiGene, yang menggunakan teknologi penyuntingan genom untuk membuat penyakit genetik dan terapi barah, telah mengumpulkan 400 juta yuan ($62 juta) dalam pusingan B + yang diketuai oleh Lolyal Valley Capital.

Pusingan kedua EdiGene dalam tujuh bulan juga disertai oleh beberapa pelabur sedia ada dan baru, termasuk IDG Capital, Sequoia Capital China, Eli Lilly Asia Ventures, BioTrack Capital dan Sherpa Healthcare Partners, EdiGene mengumumkan dalam sebuah laporanMenyatakanRabu.

Kenyataan itu berkata syarikat itu berkata hasil daripada urus niaga ini akan digunakan untuk mendorong calon Edigene ke klinik dan mengembangkan perniagaan mereka.

Mengenai tiga gen

EdiGene ditubuhkan di Beijing pada tahun 2015 dan sedang membina empat platform proprietari termasuk platform penyuntingan genom sel stem hematopoietik dan platform penyuntingan dan penyaringan genom untuk menemui terapi sasaran baru.

Permulaan automasi juga merangkumi $50 juta dalam Siri C +

Syarikat kecerdasan buatan China juga mengumumkan bahawa ia telah menaikkan $50 juta dalam pusingan C +. Perisian yang dibangunkan oleh syarikat itu dapat meniru tugas dalam kerja harian, seperti ketukan papan kekunci dan klik tetikus. Pusingan pembiayaan ini berlaku kira-kira satu tahun selepas permulaan Beijing yang dicipta oleh pekerja kanan Baidu menyelesaikan pembiayaan dalam fasa pertama pusingan C.

Lihat juga:China meluluskan pemasaran besar-besaran vaksin pneumonia koronari baru

Menurut maklumat awam, Leyer yang berusia enam tahun telah menaikkan lebih daripada $130 juta setakat ini.

Pelabur utama dalam pusingan C + termasuk Ping An Global Voyager Fund, dana pelaburan strategik awal Ping An dari kumpulan kewangan China, dan Dana Pelaburan Ekuiti Industri Kecerdasan Buatan Shanghai, dana yang disokong oleh kerajaan. Peserta lain termasuk Lightspeed China Partners, Lightspeed Venture Capital Partners, Sequoia China Capital dan Wu Capital.

Tentang datang ke lapangan

Teknologi Laiye diasaskan oleh bekas pekerja Baidu pada tahun 2015 dan didedikasikan untuk automasi proses robot (RPA), perlombongan proses, pemprosesan bahasa semula jadi (NLP), interaksi dialog pintar, penglihatan komputer dan bidang lain.