China VC Weekly: Percetakan 3D, Permainan Awan dan Pembelajaran Mandarin

Dalam berita VC minggu lalu, Wenext, penyedia perkhidmatan percetakan 3D terbesar di China, mengumpulkan $55 juta dalam Siri B, platform permainan awan Well-link mengumpulkan $62.78 juta dalam pusingan Siri Bnya sendiri, syarikat kereta elektrik WM Motor menyelesaikan satu lagi pusingan besar, dan banyak lagi.

Syarikat percetakan 3D Wenext memperoleh $55 juta dalam pusingan B

Wenext, penyedia penyelesaian percetakan 3D China, secara rasmi mengumumkan  Ia menyelesaikan pembiayaan Siri B berjumlah $55 juta, dipimpin bersama oleh Cathay Pacific Capital Private Equity dan Temasek, diikuti oleh Haochen Capital, NIO Capital, CAS Investment Management, dan Creo Capital.

Di samping itu, pembiayaan ini dianggap sebagai pembiayaan terbesar dalam bidang pembuatan pintar bahagian tidak standard setakat ini tahun ini. Terutamanya digunakan untuk pelaburan perniagaan inovatif syarikat, pengembangan pasaran dan penyelidikan dan pembangunan teknologi.

Tentang Wenext

Ditubuhkan pada tahun 2015, Venlester kini merupakan platform perkhidmatan percetakan 3D terbesar di China. Selepas enam tahun pembangunan, syarikat itu telah berkembang menjadi penyedia perkhidmatan sehenti yang merangkumi percetakan 3D, pemprosesan CNC, dan pengacuan suntikan. Syarikat itu kini mempunyai 200,000 pelanggan dan menghasilkan lebih daripada 30 juta bahagian setiap tahun.

Platform permainan awan Well-link melengkapkan pembiayaan Siri B bernilai AS $62.78 juta

Penyedia perkhidmatan permainan awan China Well-link mengumumkan  Ia telah menyelesaikan pembiayaan Siri B bernilai 400 juta yuan ($62.78 juta)Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh Future Capital, dengan CDH VGC mengikuti pelaburan tersebut, bersama dengan pemegang saham syarikat sebelumnya seperti Xiaomi, MiHoYo, dan Shunwei Capital.

Menurut Well-link, pusingan pembiayaan ini akan digunakan terutamanya untuk reka bentuk dan pengeluaran besar-besaran pelayan khusus untuk pembangunan produk dunia maya, serta reka bentuk dan pembinaan platform manusia digital menggunakan rendering berasaskan awan. Wang itu juga akan digunakan untuk   Penyelidikan dan Pembangunan “Arsitektur Bahtera”. Sebilangan besar wang yang dikumpulkan akan digunakan untuk   Pelaburan yang dirancang untuk pelayan.

Mengenai Well-link

Sebagai penyedia penyelesaian pengkomputeran awan video terkemuka di China, Well-link mempunyai seni bina pengkomputeran awan inovatif yang dikembangkan secara bebas oleh syarikat, serta banyak teknologi utama lain seperti codec audio dan video masa nyata. Atas dasar ini, syarikat telah membangun satu set model platform-sebagai-perkhidmatan (PaaS) permainan awan berkualiti tinggi dan standard untuk menyediakan penyelesaian sehenti untuk pengendali permainan, pemaju dan perusahaan lain, serta operator komunikasi.

Pembuat kereta elektrik WM Motor menutup siri D2 bernilai $152 juta

WM Motor, pengeluar kenderaan elektrik pintar (EV) terkenal di China, mengumumkan  Ia memperoleh $152 juta dalam pusingan D2Pemaju harta tanah China Agile Properties mengetuai pusingan dengan saham $140 juta. Jinheshang Capital mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan ini sebagai penasihat kewangan.

Pada 5 Oktober tahun ini, WM Motor menerima lebih daripada AS $300 juta melalui pembiayaan siri D1. PCCW dan Shun Tak Holdings adalah pelabur utama, dan institusi pelaburan gabungan GF Shun Tak Investment Management adalah pelabur yang mengambil bahagian.

WM Motor Automobile mengatakan pusingan pembiayaan ini berjumlah $457 juta setakat ini. Syarikat itu meramalkan bahawa sejumlah pelabur terkenal akan menyertai pusingan penggalangan dana pada masa akan datang, dan jumlah keseluruhan pusingan ini dijangka melebihi 500 juta dolar AS.

Sebagai tambahan, WM Automobile dan Agile Property menandatangani perjanjian kerjasama strategik. Kedua-dua syarikat akan membina jenama,   Bekerjasama dalam rangkaian jualan dan perkhidmatan, pembangunan kemudahan pengecasan, rantaian bekalan dan perkhidmatan selepas jualan.

Mengenai motor WM

WM   Ditubuhkan pada tahun 2015, Motor memberi tumpuan kepada pasaran arus perdana di mana kereta baru berharga antara 150,000 hingga 250,000 yuan (kira-kira $23,250 hingga $38,750). Pembuat kereta elektrik mengendalikan dua kilang milik sendiri dan sangat automatik di Wenzhou, Zhejiang, dan Huanggang, Hubei. Syarikat yang kehilangan wang telah terhambat oleh kemunduran, termasuk penyenaraian pasaran bintang yang terhenti dan penarikan balik kereta kerana bahaya kebakaran yang berkaitan dengan bateri.

LeetCode, platform penilaian pekerja yang berfokus pada industri IT, menerima $10 juta dalam pusingan A

LeetCode, platform sosial yang dikhaskan untuk mempersiapkan syarikat industri IT untuk wawancara teknologi, mengumumkan pada hari Rabu  Ia telah menutup pembiayaan Siri A bernilai hampir $10 jutaDibiayai secara eksklusif oleh Lightspeed China Partners. Ini adalah kali pertama LeetCode mendedahkan maklumat pembiayaan sejak memasuki China pada tahun 2018 dan beroperasi secara bebas.

Menurut LeetCode, dana baru akan digunakan terutamanya untuk peningkatan produk teras platform dan pembinaan ekosistem perniagaan. Syarikat akan berada di   “Pembinaan Platform Pengambilan” dan   “Penciptaan standard industri” akan terus berusaha dalam dua arah, dan secara beransur-ansur akan meneroka pasaran lain di luar China dan Amerika Syarikat.

Mengenai LeetCode

Ditubuhkan di 2011 di Silicon Valley, LeetCode adalah salah satu platform penilaian pekerja dalam talian pertama di dunia. Sejak platform ini dikandung, pengaruhnya telah berkembang di Silicon Valley dan di seluruh dunia.

Lihat juga:China VC Weekly: Pengumpulan dana terbesar dalam sejarah robot pertanian dan kelajuan cahaya

Platform pembelajaran bahasa Cina Singapura LingoAce mengumpulkan $160 juta pada tahun 2021

Universal Education Tech yang berpangkalan di Singapura dan platform pembelajaran bahasa Mandarin terkemuka Lingoace   Mengumumkan bahawa $160 juta dana baru telah dikumpulkan tahun ini. Syarikat itu menutup pusingan Siri C bernilai $105 juta yang diketuai oleh Sequoia Capital India dan disertai oleh Owl Ventures, anak syarikat Xiaomi Shun Wei Capital dan SWC Global. Pusingan terbaru datang kurang dari setahun selepas Siri B bernilai $55 juta yang sebelumnya tidak didedahkan yang diketuai oleh Tiger Global dan Owl Ventures. Termasuk suntikan modal baru, LingoAce telah mengumpulkan sejumlah $180 juta setakat ini.

Sebagai tambahan kepada pusingan pendanaan baru, LingoAce juga mengumumkan pengambilan Marshall Roslyn (veteran industri teknologi pendidikan lama) sebagai CFO dan ketua pegawai strategi syarikat. Marshall bergabung dengan Ringoes awal musim panas ini setelah menghabiskan hampir satu dekad untuk membangun dan membantu memimpin perbankan pelaburan teknologi dan perkhidmatan pendidikan di Goldman Sachs, pertama di San Francisco dan baru-baru ini di Hong Kong sebagai ketua bahagian Asia syarikat itu. Sebagai sebahagian daripada pusingan pendanaan, Abheek Anand, pengarah urusan Sequoia India, dan Ian Chiu, pengarah urusan Owl Ventures (Owl Ventures), akan bergabung dengan lembaga Lingoace. Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Udemy, Dennis Yang turut menyertai lembaga penasihat syarikat itu.

Tentang  Fijiphilippines. kgm

LingoAce mengubah cara kanak-kanak belajar bahasa Mandarin, bahasa lisan kedua terbesar di dunia, memudahkan ibu bapa merancang, mengatur dan memantau alat pembelajaran anak-anak mereka dengan mewujudkan pengalaman pendidikan yang menyeronokkan dan menarik untuk pelajar.