China VC Weekly: Pemanduan autonomi, kesihatan bateri, drone, dll

Berita VC minggu lalu: Bain Capital bertaruh pada pemadanan pemandu/stesen minyak Newlink, pembuat drone pertanian XAG mengumpulkan dana penyelidikan dan pembangunan, gergasi memandu sendiri Momenta mendapat $500 juta, dan platform analisis bateri Fova Energy mendapat dana baru dari Shunwei Capital.

Bain Capital menyuntik modal ke China Newlink Group

Syarikat teknologi China Newlink Group mengumumkan bahawa ia telah menerima pembiayaan ekuiti tambahan $200 juta, yang diketuai oleh Bain Capital, syarikat pelaburan alternatif pelbagai aset terkemuka di dunia. Pelabur NewLink yang ada Joy Capital juga mengambil bahagian dalam pusingan tersebut. Pusingan pembiayaan terkini datang selepas pusingan pembiayaan lain awal tahun ini, di mana syarikat itu menaikkan $100 juta, menjadikan jumlah pembiayaan syarikat setakat ini pada 2021 kepada $300 juta.

Penyokong NewLink yang lain termasuk CMBI, CICC Capital, Xiaomi Corporation, NIO Capital, KIP China, SME Development Fund dan Hongtai APLUS.

Newlink bertujuan untuk memanfaatkan 23,000 stesen minyak (merangkumi 20% daripada semua stesen minyak di negara ini) dan 700,000 cerucuk pengecasan (merangkumi seluruh negara) di 1,700 bandar dan bandar di seluruh negara melalui dua APP “Group Friends” dan “Quick Electric” (90% daripada semua cerucuk pengecasan EV), melayani 400 juta pemandu di China.

“NewLink komited untuk merapatkan jurang dan menghubungkan semua titik dalam rantaian nilai tenaga. Kami menyediakan pemilik stesen pengisian petrol dan kereta elektrik dengan alat untuk mengurangkan kos dan mendorong penjualan, sambil memberikan pengalaman pengisian bahan bakar dan pengisian yang lancar dan disesuaikan kepada pengguna, “kata Dai Zhen, pengasas dan ketua NewLink & NBSP; Beliau meneruskan, “Perkongsian strategik dengan Bain Capital merupakan langkah penting ke arah merealisasikan cita-cita NewLink untuk mengubah industri tenaga dan membina masyarakat yang lebih hijau. Peningkatan kecekapan pasaran tenaga akan memberi manfaat kepada pengeluar, pengedar dan pengguna dari perspektif kos. Ia juga akan mengurangkan pelepasan karbon dan membawa kita satu lagi langkah ke arah mewujudkan masyarakat yang lebih mesra alam. “

Mengenai Newlink

Ditubuhkan pada tahun 2016, Newlink adalah platform teknologi dalam talian yang berkembang pesat yang membantu pemandu di China memadankan stesen minyak dan timbunan pengecasan terbaik. Penyelesaian syarikat juga membantu kedua-dua stesen minyak dan pemilik stesen pengisian kenderaan elektrik memacu jualan tambahan, mengurangkan kos perolehan, mengurus operasi dan meningkatkan keuntungan.

Pengilang drone pertanian XAG melancarkan pusingan baru pembiayaan R&D

XAG Co. Ltd., pembuat drone dan robot pertanian China, telah mengumpulkan dana 300 juta yuan ($46 juta) di tengah spekulasi bahawa syarikat itu akan segera disiarkan di depan umum.

GL Ventures, dana modal teroka yang dimiliki oleh syarikat pengurusan aset China Hillhouse Capital Group, mendedahkan pelaburan itu.

Peng Bin, pengasas dan pengerusi XAG yang berpangkalan di Guangzhou, berkata dalam temu bual dengan media perniagaan China Caixin bahawa syarikatnya kini bernilai hampir 10 bilion yuan. Patten juga mengatakan bahawa XAG akan menggunakan dana ini untuk meningkatkan pelaburan R & D dan terus membangunkan produk robot.

Tentang XAG

  XAG Limited, dahulunya XAircraft, adalah pengeluar drone pertanian Cina yang beribu pejabat di Guangzhou. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2007 dan diasaskan oleh Peng Bin, Justin Gong dan lain-lain. Ia pada mulanya membangunkan drone pengguna.

Syarikat memandu sendiri Momenta menerima pembiayaan Siri C $500 juta

Momenta unicorn memandu sendiri China telah menyelesaikan pembiayaan Siri C, mengumpulkan sejumlah $500 juta. Pusingan ini diketuai oleh SAIC, Toyota, Bosch, Temasek dan Yunfeng Fund. Pelabur lain yang mengambil bahagian dalam pusingan termasuk Mercedes-Benz, GGV Capital, Shunwei Capital, Tencent, Cathay Pacific Capital, dll.

Momenta menyatakan bahawa setelah memperoleh pembiayaan baru, mereka akan terus fokus pada pengeluaran besar-besaran teknologi “roda tenaga” yang didorong oleh data untuk mendorong pelaksanaan pemanduan autonomi secara besar-besaran. Di samping itu, Momenta merancang untuk mengembangkan lagi perniagaannya di luar negara, menubuhkan pejabat di Jerman dan Jepun.

Pelaburan Momenta adalah pusingan pembiayaan tunggal tertinggi untuk syarikat memandu sendiri China sejak 2021. Penyokong permulaan termasuk pelbagai gergasi automotif multinasional dari China, Jepun dan Jerman.

Lihat juga:Momenta unicorn memandu sendiri mengumpulkan $500 juta dari SAIC, Toyota, Bosch dan lain-lain

Mengenai momentum

Momenta ditubuhkan pada September 2016. Ketua Pegawai Eksekutif syarikat, Cao Xudong, lulus dari Universiti Tsinghua dan sebelum ini berkhidmat sebagai penyelidik dan pengarah penyelidikan dan pembangunan eksekutif di Microsoft Research Asia dan SenseTime. Beliau adalah pakar teknikal dalam bidang penglihatan komputer.

Platform analisis kesihatan bateri Fova Energy mengumpulkan modal dalam pusingan baru

Menurut media China 36kr, analisis data bateri dan platform membuat keputusan Fova Energy telah menaikkan berjuta-juta dolar dalam pembiayaan benih + pusingan Shunwei Capital. Dana akan digunakan terutamanya untuk pengembangan pasukan, pembangunan produk dan pengembangan pasaran.

Pada bulan Disember 2020, Fova Energy menerima pembiayaan benih sebanyak $1 juta dari Zhen Fund. Setakat ini, syarikat itu telah menyelesaikan dua pusingan pembiayaan dalam beberapa bulan.

Fova Energy menganjurkan pasukan dengan pengalaman luas dalam bidang tenaga, kecerdasan buatan dan bateri. Anggota teras Fova berasal dari MIT, termasuk profesor dalam pasukan perunding syarikat, eksekutif tenaga, dan pakar lain.

Mengenai Fova Energy  

Ditubuhkan pada tahun 2020, Fova Energy memberi tumpuan kepada ramalan kesihatan bateri jangka sederhana dan jangka panjang. Produk teras syarikat adalah platform pengurusan berasaskan AI yang menganalisis data kitaran hayat bateri untuk membantu menangani risiko kesihatan, meningkatkan keselamatan, dan meningkatkan hayat kerja bateri.