China VC Weekly: Bateri, Mewah dan Penjagaan Kesihatan

Dalam “Venture Capital News” minggu ini, pembuat bateri kereta elektrik SVolt Energy Technology mengumpulkan sejumlah besar dana dalam Siri A, kumpulan jenama mewah Ushopal mengumpulkan $100 juta lagi untuk membiayai rancangan pengembangan, dan pelabur penjagaan kesihatan OrbiMed menutup dana Asia baru.

Pembuat bateri kereta elektrik SVolt Energy Technology mengumpulkan lebih daripada $500 juta dalam Siri A

Pembuat bateri kenderaan elektrik Swater Energy Technology mengumumkan bahawa ia telah menaikkan pusingan baru pembiayaan bernilai 3.5 bilion yuan ($541.57 juta). Pusingan pembiayaan A diketuai bersama oleh Bank of China Group Investment dan Perbadanan Pembangunan dan Pelaburan Negara. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2018 dan dipisahkan dari jabatan R & D Great Wall Motors.

Menurut Yang Hongxin, pengerusi dan presiden SVolt, syarikat itu akan memulakan pembiayaan Siri B dan meletakkan asas untuk tawaran awam permulaan pada tahun 2022. Syarikat menjangka pendapatan tahun ini meningkat sebanyak 100% tahun ke tahun, dan jualan antarabangsa meningkat dengan ketara.

Mengenai Teknologi Tenaga SVolt

Swater Energy Technology, beribu pejabat di Wuxi, Jiangsu, adalah sebuah syarikat tenaga baru berteknologi tinggi yang mengkhususkan diri dalam bahan bateri kenderaan elektrik (EVB), sel bateri, modul, PACK, BMS, sistem penyimpanan tenaga (ESS) dan teknologi R & D dan pembuatan solar.

Lihat juga:Tesla melancarkan penyelesaian bateri baru pada Battery Day, meningkatkan jarak pelayaran sebanyak 16%

Kumpulan pengurusan jenama mewah Ushopal mengumpulkan $100 juta untuk membiayai rancangan pengembangan

Ushopal, kumpulan kecantikan mewah China yang bekerjasama dengan jenama antarabangsa seperti Natura Bisse, Juliette Has a Gun dan Chantecaille, mengumumkan penutupan pusingan pendanaan terbarunya, di mana ia mengumpulkan $100 juta.

Pusingan ini dilaporkan diketuai oleh FountainVest Partners. Setakat ini, suntikan modal telah meningkatkan jumlah pelaburan Ushopal kepada $200 juta, dan syarikat itu berkata dana itu akan digunakan untuk memacu pertumbuhan jenamanya di pasaran China dan Asia Pasifik.

“Dengan pusingan ini, USHOPAL, yang sudah fleksibel secara tunai, akan lebih mampu melabur dalam portfolio dan Pusat Pengalaman Bonnie & Clyde. Pasukan kepemimpinan USHOPAL mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam pembinaan jenama dan pembinaan saluran omni, yang memberikannya kelebihan unik dalam menggabungkan penceritaan dan kepakaran untuk membina jenama kecantikan mewah khusus yang sangat berbeza menjadi pemimpin dalam kategori China, “Kata pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Lu Guo.

Tentang Ushopal

Ushopal adalah salah satu kumpulan pengurusan jenama yang paling cepat berkembang di China, dengan fokus pada jenama kecantikan mewah yang difokuskan oleh GENZ khusus. Ia menyokong rakan kongsi jenama kecantikan melalui rangkaian 2,500 influencer mewah, studio kandungan dalaman, pasukan promosi jenama, operasi runcit Tmall dan logistik global.

Firma pelaburan penjagaan kesihatan OrbiMed Advisors menerima komitmen modal dari dana Asia baru

Firma pelaburan sains hayat global OrbiMed Advisors mengumumkan bahawa ia telah memperoleh komitmen $3.5 bilion dalam kempen penggalangan dana terbarunya, termasuk $800 juta untuk OrbiMed Asia Partners IV.

Dana Siri Rakan Kongsi Asia syarikat melabur dalam syarikat permulaan dan pertumbuhan di China dan India, meliputi bidang seperti bioteknologi, farmaseutikal, peranti perubatan, diagnostik dan penjagaan kesihatan. Ia merancang untuk melabur dalam kira-kira 20 syarikat portfolio, antara $10 juta hingga $100 juta.

Mengenai Penasihat OrbiMed

OrbiMed adalah syarikat pelaburan penjagaan kesihatan dan sains hayat terkemuka dengan aset di bawah pengurusan sekitar $18 bilion. Syarikat ini mempunyai pasukan lebih daripada 100 profesional di New York, San Francisco, Shanghai, Hong Kong, Mumbai, Herzlia dan pasaran global utama yang lain.