China VC Weekly: AR, Robot dan Basikal Bersama

Dalam berita VC minggu lalu, HiAR, penyedia platform AR China yang terkenal, telah mengumpulkan sekitar $42 juta dalam pusingan pendanaan Siri C baru-baru ini, sementara syarikat robotik Jerman-China Agile Robots telah mengumpulkan sebanyak $220 juta dalam pusingan yang diketuai oleh SoftBank Vision Fund 2, dan laporan yang berkaitan dengan institusi pelaburan China tertentu mungkin menunjukkan bahawa gergasi perkongsian basikal Hello Inc sedang bersiap untuk mengumpulkan dana baru.

Penyedia platform AR HiAR mengumpulkan $42 juta dalam Siri C

HiAR, sebuah syarikat augmented reality (AR) China, mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah mengumpulkan 270 juta yuan ($42 juta) dalam pembiayaan Siri C yang diketuai oleh CITIC Private Equity Funds Management. Pelabur lain termasuk Jadex Capital, Grand View Capital dan THG Ventures.

Syarikat ini membuat perkakasan dan perisian AR, termasuk kacamata AR dan sistem operasi AR.

Mengenai  Fijiphilippines. kgm

HiAR memposisikan dirinya sebagai penyedia platform AR, bekerja bersamaan dengan produk terminal berdasarkan otak AR yang disatukan dengan awan. Kaca pintar 5G AR HiAR H100 yang baru dikeluarkan adalah produk terminal utama terbaru syarikat.

Permulaan robotik Sino-Jerman Agile Robots menerima pelaburan $220 juta yang diketuai oleh SoftBank Vision Fund 2

Agile Robot, syarikat permulaan usaha sama Sino-Jerman, mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah mengumpulkan $220 juta dari pelabur yang diketuai oleh SoftBank Vision Fund 2. Syarikat itu merancang untuk menggunakan hasil pusingan untuk mengembangkan operasi pengeluaran dan penjualannya.

Pusingan pelaburan terbaru bernilai robot tangkas lebih dari $1 bilion dan secara rasmi menjadi “unicorn”.

“Robot tangkas secara realistik membawa generasi robot seterusnya ke dalam bidang pemasangan ketepatan pintar industri dan senario perubatan yang sebelumnya hanya dapat dilakukan oleh manusia,” kata pengasas dan CEO Chen Zhaopeng.

Mengenai robot tangkas

Ditubuhkan pada tahun 2018, Agile Robot menawarkan penyelesaian perisian dan perkakasan, termasuk robot lima jari yang dapat bertindak sebagai “pembantu pintar” dalam tetapan seperti memasang telefon pintar atau memberikan rawatan kesihatan. Syarikat ini mempunyai dua ibu pejabat di Munich dan Beijing.

Lihat juga:Masa yang tepat, tempat yang tepat dan orang yang tepat: Bagaimana Baidu menggabungkan kedudukannya sebagai pemimpin kecerdasan buatan

Syarikat perkongsian basikal Hello Inc. menyelesaikan pusingan pembiayaan baru

Menurut sumber yang relevan dari institusi pelaburan, Hello Inc., platform perjalanan mudah alih bersepadu, akan menyelesaikan pusingan pembiayaan baru, dan penilaiannya akan lebih tinggi daripada sebelumnya, media China Outlet  Teknologi Sina  Dilaporkan pada hari Khamis.

Pada bulan April, Hello Inc. mengemukakan prospektus kepada SEC AS sebagai sebahagian daripada rancangan untuk disenaraikan di Nasdaq. Pada bulan Julai, syarikat itu mengumumkan bahawa, setelah pertimbangan yang sewajarnya,  Syarikat telah memutuskan untuk menarik balik permohonan IPO& nbsp SEC; .

Laporan berita baru-baru ini mendakwa bahawa Hello Inc sedang mencari pembiayaan dengan menurunkan penilaiannya.

Namun, sumber yang dekat dengan institusi pelaburan mengatakan bahawa Hello Inc akan menyelesaikan pusingan pendanaan baru pada tahap penilaian yang lebih tinggi. Menurut sumber itu, nilai lebih tinggi itu disebabkan perkembangan pesat pelbagai perniagaan Hello Inc.

Mengenai Hello Inc.

Prospektus syarikat menunjukkan bahawa Hello Inc. terutamanya menyediakan perkhidmatan perjalanan mudah alih dan perkhidmatan tempatan yang baru muncul. Perkhidmatan mobiliti terutamanya merujuk kepada rangkaian perkongsian kenderaan dua roda, iaitu Hellobike dan Hello Motor, dan perkhidmatan perjalanan, termasuk perjalanan Hello. Pada masa yang sama, perkhidmatan tempatan syarikat yang baru muncul terutamanya merangkumi kenderaan elektrik Haro dan pertukaran kuasa Xiaoha yang dilancarkan oleh syarikat dengan kerjasama Modern Ampere Technology Co., Ltd. dan Ant Group.