China pada mulanya menubuhkan sistem kitar semula bateri kuasa

Pada Persidangan Bateri EV & ES Dunia 2022 yang diadakan pada pagi 21 Julai, Zhang Yunming, Wakil Menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat), dalam ucapannya:China pada mulanya mewujudkan sistem kitar semula bateri kuasa“Pada masa ini, China telah membangun lebih dari 10,000 gerai perkhidmatan kitar semula di wilayah pentadbiran tingkat wilayah.”

Zhang Yunming berkata bahawa China akan terus memperbaiki sistem kitar semula, mempercepat penggubalan langkah-langkah pengurusan kitar semula, dan mengukuhkan kerjasama antara kerajaan pusat dan tempatan. Tujuannya adalah untuk membentuk mekanisme pengawasan yang terkoordinasi, menyeragamkan sistem kitar semula bateri kuasa, dan mendukung penelitian dan pelaksanaan pembongkaran cerdas, kitar semula bahan dan teknologi lain melalui sekumpulan penggunaan eselon perusahaan terkait dan kitar semula bateri daya tarikan.

Pada persidangan itu, Zeng Yanhong, ketua syarikat gergasi bateri CATL, menunjukkan bahawa spekulasi harga bahan mentah telah membawa masalah jangka pendek kepada rantaian industri bateri kuasa. Harga bahan seperti litium karbonat negatif, lithium hexafluorophosphate, bahan mentah elektrolit, dan kok petroleum telah meroket. Zeng Yanhong mengatakan bahawa sebenarnya, sumber mineral bukanlah hambatan pembangunan industri. Rizab sumber litium yang terbukti sekarang dapat menghasilkan bateri litium 160 TWh. Semasa siasatan berterusan, akan ada lebih banyak sumber litium.

Lihat juga:China mengeluarkan standard penilaian kredit karbon korporat pertama

Zeng Yanhong menyebut bahawa melalui serangkaian teknologi untuk meningkatkan penggunaan sumber mineral dominan oleh CATL, kebanyakan bahan dalam bateri dapat dikitar semula. Kadar pemulihan nikel dan kobalt kini telah mencapai 99%, dan kadar pemulihan litium telah melebihi 90%. CATL menjangkakan bahawa menjelang 2035, bahan kitar semula untuk bateri yang dinyahaktifkan dapat memenuhi sebahagian besar permintaan pasaran.

Menurut Pusat Penyelidikan Teknologi Automotif China, pasaran kitar semula bateri kuasa buangan China akan terus meningkat menjadi sekitar 15 bilion yuan (AS $2.22 bilion) pada tahun 2021, dan akan melebihi 40 bilion yuan pada tahun 2025.