China mengharamkan program gaya “American Idol” untuk membantu mempromosikan kehidupan yang sihat untuk golongan muda

Pentadbiran Radio dan Televisyen Negeri mengeluarkan notis pada hari Khamis yang bertujuan untuk meningkatkan lagi pengawasan pekerja di industri radio dan televisyen.

Notis itu menghendaki industri radio dan televisyen kini harus menolak orang yang menyalahi undang-undang dan tidak beretika, merancang untuk meningkatkan trafik penonton mereka, dan tidak dapat menyiarkan program pembiakan idola. Orang dalam industri mesti menentang budaya kelab peminat yang tidak sihat dan dengan tegas menolak imbuhan tinggi yang tidak munasabah.

Organisasi radio dan televisyen dan platform media dalam talian diminta untuk memilih penyiar dan tetamu program dengan ketat. Mereka yang melanggar undang-undang dan peraturan, melanggar ketertiban umum dan moral yang baik, dan kata-kata dan perbuatan yang tidak beretika harus dilarang memasuki industri ini.

Notis itu melarang program pembangunan idola, pelbagai hiburan dan rancangan realiti yang dibintangi oleh kanak-kanak di bawah umur dan menjadi terkenal. Program idola perlu menetapkan izin pengundian yang ketat, dan tidak dapat menetapkan pautan dan saluran untuk pengundian, pemetaan, dan peningkatan lalu lintas di luar lokasi. Peraturan semasa melarang keras memikat atau mendorong peminat untuk mengeluarkan wang untuk mengundi dengan membeli barang atau ahli platform, dan dengan tegas menentang budaya kelab peminat yang tidak sihat.

Notis itu memerlukan industri untuk menetapkan standard untuk keperluan penyiaran, menyaring pelakon dan tetamu, pakaian, solek dan gaya persembahan. Platform video tidak dapat mempromosikan kandungan yang memamerkan kekayaan, menyebarkan skandal dan gosip, membincangkan topik negatif yang popular, dan tidak dapat memupuk imej “selebriti bersih” yang tidak sopan.

Lihat juga:Pengawal selia China mensasarkan budaya peminat dalam talian yang’kacau’, pelakon Zheng Shuang menghadapi siasatan kerana pengelakan cukai dan penipuan

Industri ini juga perlu mengatur berapa banyak pelakon dan tetamu yang dapat diperoleh melalui platform mereka. Pelakon dan tetamu perlu digalakkan untuk bertanggungjawab secara sosial dan mengambil bahagian dalam program kebajikan awam. Akhirnya, platform perlu menangani sebarang pelanggaran had gaji, menyiasat “kontrak pendua” dan sebarang usaha untuk mengelakkan tanggungjawab cukai.

Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin menerbitkan sebuah artikel di laman web rasminya pada 5 Ogos, yang menyatakan bahawa budaya kelab peminat “huru-hara” yang didedahkan oleh “Kejadian Wu Yifan” baru-baru ini mencerminkan bahawa budaya peminat yang tidak sihat kini berada pada saat genting yang mesti disatukan. Usaha seperti itu memerlukan kerjasama untuk membimbing perkembangan budaya peminat yang sihat dan mewujudkan ruang siber yang bersih dan tegak untuk netizen, terutama orang muda.

Jin Xuetao, seorang profesor di School of Economics and Management of Communication University of China, percaya bahawa “kami berharap dapat mempromosikan pembentukan model pertumbuhan bersama dan interaksi jinak antara peminat, selebriti dan idola melalui cara teknikal, peraturan media, dan langkah-langkah peraturan diri dalam industri hiburan, sehingga pangkalan peminat akan menjadi baik.”