China mengeluarkan standard penilaian kredit karbon korporat pertama

Semasa Persidangan Perdagangan Karbon Antarabangsa China 2022 yang diadakan pada 16 Julai,“Standard Penilaian Kredit Karbon Korporat”, “Standard kredit karbon pertama di negara ini dilancarkan secara rasmi.

“Standard” adalah langkah pragmatik yang diambil oleh Shanghai Environmental Energy Exchange untuk secara aktif mempromosikan tindak balas terhadap perubahan iklim, transformasi sosial hijau dan rendah karbon dan pembangunan berkualiti tinggi, dan bidang hijau dan rendah karbon yang lebih luas. Piawaian penilaian kredit sesuai dengan faktor kewangan penarafan kredit tradisional dan dihubungkan dengan sumber kewangan. Pada masa yang sama, ia menyediakan syarikat dengan alat untuk menggambarkan kemampuan karbon secara komprehensif, dan memberikan analisis dan penilaian kemampuan penyesuaian karbon bagi syarikat untuk mencapai tujuan puncak karbon dan neutralitas karbon. Ini memberikan penilaian nilai untuk tingkah laku pengurangan karbon aktif syarikat.

Sistem penilaian kredit karbon korporat menggabungkan analisis risiko makro, risiko serantau, risiko industri, dan status korporat di bawah latar belakang neutraliti karbon global untuk membentuk pendapat mengenai keadaan operasi korporat. Melalui analisis aset karbon dan aset bukan karbon syarikat, penghakiman status aset syarikat dibentuk. Dengan menentukan tema penilaian dan penunjuk yang bersesuaian bagi industri utama, sistem indeks penilaian telah dibina.

Lihat juga:Guangdong akan terus mempromosikan pembinaan pasaran karbon

Piawaian kredit karbon berlaku untuk perkhidmatan kewangan hijau seperti kredit hijau, bon hijau, amanah dan insurans, dan menyediakan asas untuk penilaian projek hijau. Ia juga boleh digunakan untuk sasaran pengurangan pelepasan karbon pintar dan sistem pengurangan pelepasan karbon hijau kerajaan di semua peringkat sebagai asas untuk menilai perusahaan rendah karbon dan taman rendah karbon. Piawaian ini juga boleh digunakan untuk pembinaan penunjuk yang berkaitan. Ia boleh disambungkan ke sistem penarafan ESG untuk memberikan rujukan untuk penarafan.

Menurut data dari Shanghai Environmental Energy Exchange, pada 15 Julai, jumlah kumulatif kapasiti pelepasan karbon (CEA) yang diperdagangkan di pasaran karbon nasional melebihi 194 juta tan, jauh melebihi jumlah perdagangan pasaran EU dan Korea Selatan dalam tempoh yang sama, menduduki tempat pertama di pasaran karbon global. Jumlah transaksi hampir 8.5 bilion yuan (AS $1.26 bilion).