China mengeluarkan peraturan mengenai perusahaan ekonomi berbagi untuk terus menindak monopoli

Syarikat yang terlibat dalam ekonomi perkongsian perlu mematuhi peraturan dan menetapkan harga perkhidmatan mereka dengan tepat, pemerintah China memberi amaran pada hari Khamis.

Tiga syarikat terbesar di pasaran perkongsian basikal, termasuk Hellobike yang disokong oleh Alibaba, Qingju Didi Chuxing dan Meituan, adalah antara syarikat yang diberi amaran. Yang lain termasuk lima penyedia perkhidmatan penyewaan bank elektrik bebas, termasuk Energy Monster dan Laidian.

Pengawal selia menghendaki syarikat-syarikat ini mematuhi undang-undang harga dan antitrust negara dan menangani pelbagai isu harga.

Ini adalah amaran rasmi kedua yang diterima oleh syarikat ekonomi perkongsian dalam sebulan. Pada bulan Mei, BloombergDilaporkanPengawal selia pasar telah memanggil syarikat pengangkutan seperti Didi Chuxing dan Huolala, mengkritik mereka kerana melanggar hak pemandu, mengawal data logistik dan harga pemangsa.

Ekonomi perkongsian China terus berkembang semasa wabak ini. Tahun lepas, jumlah urus niaga dalam industri mencapai 3.38 trilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 2.9LaporanMengenai ekonomi perkongsian yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara.

Tetapi aduan mengenai kenaikan harga dan kekaburan meningkat. Sebagai contoh, Agensi Berita Xinhua yang dikendalikan oleh kerajaanDilaporkanTerdapat lebih daripada 2,000 aduan mengenai Laidian. Harga Hellobike juga dilaporkan meningkat dengan ketara manakala International Finance ReviewMendedahkanPerkhidmatan basikal yang disokong oleh Ant Group merancang tawaran awam awal dalam tahun ini.

Lihat juga:Selepas Alibaba, China memperluas tindakan keras teknologi berskala besar dengan melancarkan siasatan antimonopoli terhadap Meituan

“Sharing Economy Report” menunjukkan bahawa ada beberapa masalah mendesak dalam industri ekonomi perkongsian, yaitu, pasar ekonomi perkongsian dibayangi oleh hanya beberapa pemain yang terlibat dalam dominasi pasar yang tidak betul, penyalahgunaan data, pengembangan monopoli, dll. Bentuk salah laku.

Profesor Yang Guoliang, Universiti Perniagaan dan Ekonomi AntarabangsaNotaPlatform ini adalah “tempat” untuk mengumpulkan dan memproses maklumat mengenai penawaran dan permintaan. Oleh itu, mudah bagi syarikat platform untuk mengawal aktiviti perdagangan yang boleh membentuk monopoli.

Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Nasional meramalkan bahawa kadar pertumbuhan tahunan purata ekonomi perkongsian China akan kekal sekitar 10% dalam lima tahun ke depan, dan badan pemerintah akan terus melakukan tindakan keras anti-monopoli untuk mengatur pasar.