China mengeluarkan gambarajah skematik stesen angkasa

Dikeluarkan oleh Jawatankuasa Sains dan Teknologi China Aerospace Science and Technology CorporationGambarajah Skema Ultra HD Stesen Angkasa ChinaPada hari Rabu.

Menurut pendedahan rasmi, Stesen Angkasa China akan menyelesaikan pembinaan T-jenis pada akhir tahun ini, dengan ruang aktiviti lebih dari 110 meter padu di kabin. Ia akan dilengkapi dengan 2 menetas keluar angkasawan dan 1 kapsul udara kargo, dan menyediakan 6 kawasan tidur dan 2 kawasan sanitasi, yang dapat menyokong 3 misi jangka panjang dan 6 penginapan jangka pendek.

Menurut Zhou Jianping, ketua pereka projek angkasa berawak China, stesen angkasa itu mempunyai tiga bahagian-modul teras dan dua modul eksperimen. Berat setiap modul akan melebihi 20 tan.

Stesen angkasa akan berbentuk T, dengan modul teras di tengah dan modul makmal di setiap sisi. Secara khusus, modul teras digunakan untuk mengawal keseluruhan pemasangan stesen angkasa, dan dua modul makmal digunakan untuk eksperimen saintifik dalam biologi, bahan, cecair mikrograviti, dan fizik asas.

Lihat juga:China melancarkan kapal angkasa kargo Tianzhou-4 untuk membantu membina stesen angkasa

Dari segi bekalan makanan aeroangkasa, lebih daripada 120 jenis makanan dengan pemakanan seimbang, rasa yang baik dan jangka hayat yang panjang telah disediakan. Ruang makan dilengkapi dengan pemanasan makanan, penyejukan dan peralatan air, serta meja lipat untuk angkasawan makan. Di samping itu, Stesen Angkasa China menggunakan teknologi rangkaian canggih dengan kelajuan yang membolehkan 1.2Gbps.