China menafikan menyambung semula IPO Ant Group

Pengawal selia kewangan China telah memulakan rundingan awal mengenai kebangkitan semula tawaran awam awal (IPO) Ant Group,Berita BloombergDilaporkan pada Khamis malam. Walau bagaimanapun, untuk berita ini,Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China menjawab melalui laman web rasminyaDipercayai bahawa “saat ini tidak ada penilaian atau penelitian mengenai kasus ini, tetapi mendukung perusahaan platform yang memenuhi syarat untuk disenaraikan di dalam dan luar negeri.”Ant Group juga mengeluarkan pengumuman selepas ituKenyataan itu menyatakan bahawa kerja pembetulan sedang dilaksanakan di bawah bimbingan pihak berkuasa pengawalseliaan, dan saat ini tidak ada rancangan penyenaraian IPO.

Pada 2 November 2020, sejumlah eksekutif Ant Group, termasuk pengawal Ant Group Jack Ma, Ketua Jing Rui, dan Presiden Hu Shitai, dipanggil untuk wawancara oleh empat jabatan China. Keesokan harinya, Bursa Saham Shanghai dan Bursa Saham Hong Kong menggantung penyenaraian Ant Group di bursa mereka, sebelum syarikat itu sendiri mengumumkan melalui Bursa Saham Hong Kong bahawa saham Hnya juga ditangguhkan.

Pada 1 Jun tahun ini,Ant Group mengemas kini maklumat pasukan dewan di laman web rasminya, dan menambahkan Yang Xiaolei dan Cha Laura sebagai pengarah bebas. Yang terakhir ini menarik perhatian orang ramai. Menurut Bursa Saham Hong Kong, Cha Shuyi kini merupakan pengerusi Hong Kong Exchanges and Clearing Limited dan ahli Majlis Eksekutif Kerajaan Hong Kong. Beliau dilantik sebagai naib pengerusi Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China oleh Majlis Negeri pada Januari 2001 dan kembali ke Hong Kong selepas meninggalkan pejabat pada bulan September 2004.

Lihat juga:Cha Xiuli, bekas naib ketua Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China, dilantik sebagai pengarah bebas Ant Group

Selain itu,Ant Group mengeluarkan laporan pembangunan lestari 2021 terbaru pada 1 JunEric Jing, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Ant Group, mengatakan dalam laporan itu bahawa syarikat itu memutuskan untuk “memperkenalkan sepenuhnya kerangka ESG, meningkatkan sistem tadbir urus pembangunan lestari syarikat, dan memimpin penciptaan dan kestabilan nilai.”

Sebelum ini, pada 26 Mei,Laporan Kewangan FY2022 Alibaba(April 2021 hingga Mac 2022) Pendedahan tidak langsung mengenai keuntungan Ant Group pada tahun 2021. Ia mendedahkan bahawa pendapatan pelaburan Alibaba dari Ant Group pada tahun fiskal 2022 adalah 24.084 bilion yuan. Keuntungan bersih Ant Group pada tahun 2021 meningkat sekitar 20% berbanding tahun sebelumnya.