China memulakan pembangunan prototaip enjin tiga peringkat kenderaan pelancaran berawak baru

Perbadanan Sains dan Teknologi Aeroangkasa China (CASC) mengumumkan pada hari KhamisUjian pencucuhan berganda jarak jauh pertama enjin tiga peringkat kenderaan pelancaran berawak baru China berjaya diselesaikan, ini bermakna enjin kini boleh memasuki peringkat pembangunan prototaip awal.

CASC menunjukkan bahawa enjin ini adalah enjin hidrogen-oksigen peringkat atas pertama yang dinyalakan oleh obor tekanan rendah di China. Ujian ini menguji teknologi utama seperti status enjin dan komponen, kebolehpercayaan sistem pencucuhan, dan sistem diagnosis kerosakan masa nyata.

Lihat juga:China melancarkan misi Shenzhou 14 berawak untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa

Semua peserta menyelesaikan pengubahsuaian sistem ujian dan penyediaan ujian hanya dalam tiga hari, dan akhirnya berjaya menyelesaikan tiga ujian pencucuhan.

Langkah dan peringkat pembangunan kejuruteraan roket atau kapal angkasa adalah seperti berikut: perancangan, prototaip awal, prototaip ujian, dan pelancaran aplikasi. Peringkat perancangan boleh dibahagikan kepada demonstrasi, penyelidikan dan pembangunan. Selepas itu, prototaip awal dibangunkan untuk tujuan ujian.

Dua fasa pertengahan adalah langkah yang mesti diselesaikan dalam pengembangan projek angkasa seperti kenderaan pelancaran. Penyelesaian kedua-dua fasa ini memerlukan penyelidik saintifik untuk menyelesaikan pengesahan penerbangan ujian prototaip sesuai dengan rancangan penerbangan ujian dan garis besar penerbangan ujian. Mereka perlu mengemukakan laporan analisis hasil ujian dan membuat kesimpulan sama ada prototaip memenuhi keperluan buku tugas pembangunan.