China mempunyai rangkaian bas tanpa pemandu terpanjang di dunia, kata laporan itu

Permulaan pemanduan autonomi China QCraft dan China Mobile dan syarikat penyelidikan CB Insights mengeluarkan laporan mengenai prestasi bas tanpa pemandu pertama di China di Shanghai Auto Show 2021. Laporan itu menunjukkan bahawa China mempunyai lebih banyak jarak tempuh bas tanpa pemandu daripada yang lain. negara.

Menurut laporan, bas tanpa pemandu kini beroperasi di jalan terbuka di empat negara-China, Amerika Syarikat, Finland dan Jerman. Panjang laluan bas memandu sendiri di China telah mencapai 54.6 kilometer, iaitu 8.6 kali ganda dari Amerika Syarikat, dan menyumbang 85% dari panjang laluan bas tanpa pemandu global.

Sejak Oktober 2020, Longzhou One, sebuah kereta penumpang kecil yang memandu sendiri menggunakan teknologi QCraft, telah berjaya diuji di jalan terbuka di Suzhou, Shenzhen dan Wuhan. Ia dilengkapi dengan GPS, empat kamera, dua sensor laser dan lima sensor radar untuk menavigasi laluan yang dijadualkan. Gabungan teknologi kecerdasan buatan dan kamera membolehkannya mengesan dan mengelakkan halangan di jalan raya, termasuk kenderaan, pejalan kaki dan haiwan.

Oleh kerana pemprosesan semua data memerlukan pengkomputeran awan dan sambungan tanpa wayar berkelajuan tinggi, QCraft telah menubuhkan perkongsian dengan China Mobile. Syarikat telekomunikasi menyediakan rangkaian 5G berkelajuan tinggi dan peranti bersambung pintar yang membolehkan bas tanpa pemandu menerima maklumat mengenai lalu lintas dan keadaan jalan raya.

Kenderaan berkuasa bateri ini bergerak pada kelajuan tidak lebih daripada 50 kilometer sejam. Ia hanya boleh menampung 18 penumpang.

Qian Yu, pengasas bersama QCraft, mengatakan bahawa Longzhou One telah mencapai automasi “tahap 4”, yang bermaksud bahawa laluan dipilih oleh orang, tetapi tanpa pemandu, dan kenderaan dapat mengelakkan halangan dengan sendirinya. Sistem Autopilot Tesla dianggap Level 2, yang bermaksud kereta dapat menyelesaikan kemudi dan pecutan, tetapi pemandu masih harus bersedia untuk memandu stereng.

Menurut laporan itu, di Suzhou, Longzhou No. 1 menyediakan perkhidmatan percuma untuk penumpang di bandar ini. Sehingga 31 Mac, lebih daripada 11,000 penumpang telah menaiki kereta tanpa pemandu di sekitar Daerah Xiangcheng, dengan jumlah penumpang harian rata-rata sekitar 116 orang.

Dalam inisiatif dasar yang dikeluarkan pada bulan Disember 2020, Kementerian Pengangkutan menegaskan bahawa pengangkutan awam China perlu meningkatkan autonomi dan kecerdasan, menekankan keperluan untuk menggalakkan pemaju teknologi untuk menubuhkan lebih banyak tapak demonstrasi di seluruh negara.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi China QCraft melengkapkan pusingan pembiayaan benih

Laporan itu mengatakan bahawa menjelang 2022, China dijangka meningkatkan bilangan laluan bas tanpa pemandu kepada lebih daripada 60, dengan panjang keseluruhan lebih daripada 300 kilometer.

QCraft, yang ditubuhkan pada tahun 2019 oleh eksekutif yang pernah bekerja di perintis memandu sendiri seperti Tesla, Waybo dan Uber, disokong oleh IDG Capital dan Lenovo Capital. Menurut syarikat itu, ia menggunakan sistem simulasi pintar berskala besar dan rangka kerja pembelajaran autonomi untuk membuat keputusan dan perancangan, mengurangkan kos membangunkan teknologi memandu autonomi dan meningkatkan kecekapan. QCraft merancang untuk mempunyai sekurang-kurangnya 100 bas memandu sendiri di jalan terbuka di China menjelang akhir tahun ini.