China membenarkan Boss Zhipin dan All Truck Alliance APP untuk meneruskan pendaftaran pengguna

Tiga aplikasi popular yang ditinjau tahun lalu oleh pengawal selia ruang siber China mengumumkan pada hari Rabu bahawa mereka akan meneruskan pendaftaran pengguna baru.Dua daripada mereka adalah sebahagian daripada All Truck Alliance, platform pengangkutan digital, danYang lain adalah bos Zhipin, platform pengambilan dalam talian.

All Truck Alliance telah berkomitmen untuk membina platform yang cekap yang sesuai dengan pemandu dan pemilik kargo, dan disenaraikan di Bursa Saham New York pada 22 Jun 2021. Boss Smart Employment, atau Lizheng, adalah platform pengambilan dalam talian terbesar di China dan pelopor dalam mereformasi industri pengambilan dalam talian China melalui model pengambilan langsung. Platform ini mempromosikan perbualan langsung antara bos syarikat dan pencari kerja, menyampaikan hasil cadangan yang tepat, dan meningkatkan kecekapan pengambilan pekerja.

Untuk mengelakkan sebarang risiko terhadap keselamatan negara, Pentadbiran Ruang Siber Nasional mengeluarkan pengumuman pada bulan Julai 2021 untuk melakukan tinjauan keselamatan siber mengenai aplikasi Boss Zhipin dan All Vehicle Alliance- “Yunmanman” dan “Train Gang”. Siasatan itu menyebabkan pendaftaran pengguna baru aplikasi itu digantung sehingga semakan selesai.

Lihat juga:Rancangan All-Automobile Alliance untuk menangguhkan penyenaraian Hong Kong ditolak oleh sumber

Pengumuman kedua-dua syarikat pada hari Rabu mengatakan bahawa syarikat itu telah melakukan pembetulan menyeluruh sepanjang tahun lalu bekerjasama dengan tinjauan keselamatan siber nasional. Di masa depan, langkah-langkah yang berkesan akan diambil untuk memastikan keselamatan kemudahan platform dan data besar, dan menjaga keselamatan negara.