China Literature, sebuah syarikat kandungan digital yang disokong oleh Tencent, mengeluarkan laporan kewangan yang menunjukkan pemulihan dari pergolakan pada tahun 2020

Platform sastera digital terkemuka di China mengeluarkan laporan kewangan separuh pertama 2021 pada hari Isnin, menunjukkan peningkatan pendapatan yang besar dan sedikit peningkatan dalam pembaca aktif.

Syarikat sastera Cina yang disokong oleh Tencent melaporkan jumlah pendapatan 4.43 bilion yuan (AS $683 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 33.2%. Keuntungan bersih adalah 1.08 bilion yuan, peningkatan yang ketara berbanding tempoh yang sama tahun lalu.Kerugian tahun lalu adalah 3.31 bilion yuan.

Ditubuhkan pada tahun 2015, sastera Cina telah menjadi penyedia kandungan bacaan dalam talian yang dominan berkat kerjasama erat dengan syarikat gergasi media domestik Tencent. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bacaan dalam talian telah berkembang pesat di China. Syarikat itu melengkapkan penyenaraian bebas di Bursa Saham Hong Kong2017Bernilai lebih dari $1 bilion, menandakan tawaran awam awal terbesar dalam industri penerbitan dalam talian China.

Jumlah pengguna aktif bulanan perkhidmatan dalam talian syarikat meningkat 3.7 peratus kepada 232.7 juta pada separuh pertama 2021, setelah memberi tumpuan kepada peningkatan kualiti kandungan, cadangan digital dan perniagaan membaca percuma.

Menurut kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kesusasteraan Cina, Edward Cheng, syarikat itu “meningkatkan lagi kandungan, platform dan ekosistemnya. Lebih banyak penulis muda telah menyertai platform ini, mencipta kandungan inovatif, menghidupkan semula platform.”

Hanya setahun yang lalu, platform itu menyiarkanKerugian besarGabungan pengarang menentang apa yang mereka anggap sebagai struktur gaji yang tidak adil setelah penguncian wabak mempengaruhi aspek utama operasi mereka. Syarikat ini bertindak balas terhadap pergeseran dalam penerbitan dalam talian dan mendapati dirinya semakin terhimpit di antara kumpulan pengguna yang mengharapkan hiburan digital percuma dan pengeluar kandungan bebas yang menuntut bahagian keuntungan yang lebih besar.

Lihat juga:Tencent menggabungkan platform video pendek Weishi dan Tencent Video

Sebagai tambahan kepada cabaran yang dihadapi oleh kesusasteraan Cina, pengawal selia antitrust domestik baru-baru ini melanda industri media dengan menampar syarikat ituDendaPada bulan Disember 2020, dengan syarikat teknologi domestik Alibaba.

Untuk mengembangkan dan mempelbagaikan perniagaannya, kesusasteraan Cina telah bekerja keras untuk meneroka pasaran luar negara, terutamanya pasaran Amerika Utara. Platform antarabangsa syarikat, WebNovel, kini menawarkan 280,000 karya asli yang diterbitkan oleh penulis dan 1,700 karya Cina yang diterjemahkan di pasaran pembaca asing.

Pada 30 Jun 2021, jumlah penulis yang mengambil bahagian dalam platform sastera Cina adalah 9.4 juta, dan pada masa ini terdapat 14.5 juta karya.