“China E-sports Weekly”: Tencent E-sports bekerjasama dengan Provinsi Hubei, hasil penyelidikan perlawanan palsu LPL dan LDL diumumkan

Seperti kata pepatah lama, mustahil untuk membuat omelet tanpa memecahkan beberapa telur. Minggu lalu, industri e-sukan China melihat beberapa peluang dan perkongsian baru yang berharga, serta beberapa hukuman berat, selepas Liga Profesional League of Legends (LPL) dan Liga Pembangunan League of Legends (LDL).

Di samping itu, organisasi e-sukan China Royal tidak pernah berputus asa dan akhirnya mengalahkan FunPlus Phoenix dalam perlumbaan musim bunga LPL. Pasukan ini akan mewakili LPL dalam Kejohanan Global League of Legends di Iceland-Mid-Season Invitational (MSI).

Kisah popular dalam industri e-sukan China: Tencent E-sports menandatangani perkongsian strategik dengan Provinsi Hubei untuk membawa lebih banyak peluang e-sukan ke Wuhan; Agensi e-sukan Korea Selatan DWG Kia menandatangani perjanjian kerjasama dengan syarikat pemasaran digital China CUE Cultural Innovation; Leigod Accelerator menandatangani perkongsian dengan sepuluh institusi e-sukan LPL; Liga Perdana Inggeris juga bekerjasama dengan Tencent dan EA Sports untuk menjadi tuan rumah acara FIFA Online 4 di China, Liga Perdana Inggeris.

Tencent E-sports bekerjasama dengan Provinsi Hubei untuk mengadakan liga francais di Wuhan

Pada 16 April, Tencent E-sports, Jabatan Propaganda Wilayah Hubei, dan Wuhan Travel and Sports Group menghadiri sidang akhbar yang diadakan di Auditorium Wuhan Hongshan dan menandatangani perkongsian untuk membawa lebih banyak peluang e-sukan ke Wuhan.

Menghadiri sidang media itu ialah Deng Wugui, Timbalan Menteri Eksekutif Jabatan Propaganda Provinsi Hubei, Hou Ying, Naib Presiden Tencent Games dan Pengurus Besar Tencent E-sports, Teng Yuan, Presiden VSPN, dan Sun “Little T” Li Wei, Ketua Pegawai Eksekutif eStar Gaming.

Dengan tema “Maju tanpa rasa takut, nikmati masa depan”, persidangan ini bertujuan untuk mewujudkan model baru untuk pembangunan e-sukan di Hubei. Menurut perjanjian itu, tujuan kerjasama antara kedua-dua pihak adalah untuk membina Hubei menjadi pusat e-sukan penembak orang pertama (FPS) di China, dan merancang untuk membina taman tema pertukaran api di Hubei. Di samping itu, ia juga akan bekerjasama dengan universiti tempatan di Hubei untuk memperkenalkan lebih banyak industri e-sukan tempatan. Bakat dan profesional e-sukan.

Sebagai sebuah bandar, Wuhan mempunyai kedudukan strategik yang penting di negara ini dan terletak secara geografi. Bandar ini terletak di bahagian tengah tanah besar China dan menghubungkan industri e-sukan di barat dan timur China. Di samping itu, platform siaran langsung China Douyu dan organisasi e-sukan eStar Gaming kedua-duanya berada di Beijing.

Lihat juga:Tencent E-sports bekerjasama dengan Rolls-Royce, McLaren, Sony, 361 ° QQ Speed ​​E-sports

TJ Sports Ungkap Hukuman Siasat Tembakan LPL, LDL

Pengendali China League of Legends TJ Sports mengumumkan hasil siasatan selama dua bulan ke dalam kekacauan bola palsu yang meluas di LPL dan LDL kedua di China League of Legends.

Tiga pemain dari LPL dan 35 pemain dari LDL, pengurus dan jurulatih dihukum, dari penggantungan global hingga penggantungan seumur hidup.

Zhou “Bo” Yangbo, pemain dari organisasi e-sukan Cina FunPlus Phoenix, dijatuhi hukuman penggantungan global selama 4 bulan kerana menyertai perlawanan palsu. Bo digantung pada bulan Mac selepas laporan bahawa dia “dipaksa” untuk “mengambil bahagian dalam tingkah laku yang tidak sesuai” ketika bermain untuk Estaryan pada tahun 2020. Pemain ThunderTalk Wang “Teeen” Yao Ji dan Xiang “Bless” Itong digantung secara global selama 4 bulan dan 12 bulan.

Hukuman untuk LDL jauh lebih teruk. Senarai keseluruhan SJG telah didiskualifikasi dari liga, dan pemainnya telah diberikan banyak larangan global, dan bahkan pemain bernama Wang “Keberanian” Zhipeng telah digantung seumur hidup. Di samping itu, 11 pemain, jurulatih dan pengurus digantung seumur hidup.

“Matlamat penyelidikan liga berskala besar ini adalah untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam dan memperbaiki keadaan mengatur perlawanan dalam liga untuk menghilangkan kesan mengatur perlawanan dalam jangka panjang,” kata LPL dalam satu kenyataan.

“Saya minta maaf,” kata Beau sebagai tindak balas terhadap larangan media sosialnya, “Saya telah menyesal dan menderita selama ini, dan saya tidak tahu bagaimana menghadapi peminat saya”. Tetapi tidak ada peraturan yang harus dilanggar dalam keadaan apa pun. Apa yang salah adalah salah. Saya sangat menyesali kesilapan yang saya buat semasa musim LDL 2020. “

Berita Perniagaan E-Sukan Lain: