“China E-Sports Weekly”: Bekas pemain League of Legends Uzi bergabung dengan Elephant Goose Media, Tencent mengumumkan pertandingan taktik pasukan $26,000

Apabila perayaan Tahun Baru Cina tradisional berakhir, kami secara rasmi menyambut Tahun Ox. Minggu ini, industri e-sukan China menyaksikan beberapa rakan kongsi, serta kemajuan utama dalam liga dan kejohanan.

Kisah terpanas: Jian “Uzi” Zihao mengumumkan bahawa dia akan bergabung dengan Xiang Goose Meida, yang merupakan salah satu organisasi MCN siaran langsung permainan yang paling cepat berkembang di China dan menikmati sokongan Tencent sebagai pemegang saham terbesarnya; Tencent mengumumkan pertandingan taktikal pasukan bernilai $260,000 yang dikenali sebagai Cabaran Piala Funiu; The Watch Pioneer League secara rasmi memulakan musim 2021, dengan jumlah bonus sebanyak $4.25 juta.

Lihat juga:China E-sports Weekly: Kerajaan China mengeluarkan standard kelayakan profesional e-sukan, Morris Garage menaja permainan stesen B

Akaun Jianwuzizi menyertai rangkaian pelbagai saluran China, Elephant Goose Media

Jian “Uzi” Zihao secara rasmi mengumumkan penamatan kontrak komersial dan perjanjian pembrokeran dengan organisasi e-sukan China Royal Never Give Up (RNG), dan bergabung dengan salah satu organisasi MCN siaran langsung permainan terbesar di China-China Multiplex Network (MCN) Elephant Goose Media.

Pemain e-sukan legenda China “League of Legends” Uzi mengumumkan pemergiannya dari RNG pada bulan Jun 2020 dan mula menyiarkan secara langsung di platform video langsung China Douyu. Sebagai salah satu pemain e-sukan paling ikonik di China, sejak Kejuaraan Dunia League of Legends 2021 sekali lagi diadakan di China, terdapat banyak perbincangan mengenai sama ada Zihao akan kembali sebagai pemain profesional.

Secara amnya terdapat dua kontrak antara pemain e-sukan profesional dan institusi mereka, iaitu perjanjian pemain dan perjanjian broker. Yang pertama menentukan pasukan mana pemain bersaing, dan yang terakhir termasuk semua aktiviti perniagaan di luar permainan seperti media streaming dan sokongan komersial. Oleh kerana perjanjian broker Zihao telah dipindahkan ke Xiang Goose Media, walaupun Zihao kembali sebagai pemain profesional, nilai pemainnya dan nilai komersial akan dipecah,  

Di samping itu, sebagai tambahan kepada permainan kompetitif sebagai pemain, Zihao mempunyai nilai komersial yang besar di China. Beliau telah ditemuramah oleh China Central Television (CCTV) berkali-kali dan telah membintangi iklan e-sukan eksklusif Nike. Pada bulan Disember 2020, Zihao juga menandatangani perjanjian sokongan bukan tempatan dengan Raclen, jenama syampu yang diuruskan oleh syarikat keperluan harian China Lafafen.

Tencent mengumumkan “Funiu Cup Challenge” bernilai AS $26,000

Tencent Games mengumumkan bahawa syarikat itu akan menjadi tuan rumah pertandingan taktik pertempuran pasukan yang dipanggil Cabaran Piala Funiu. Pertandingan ini akan diadakan dari 25 hingga 28 Mac. Sebanyak 16 pemain akan mengambil bahagian dalam pertandingan ini, dengan jumlah hadiah sebanyak 1.66 juta yuan ($26,000). Pemenang akan menerima 1 juta yuan ($15,400). Sebagai acara taktik pertempuran pasukan rasmi China pertama di S4, Cabaran Piala Funiu akan berlangsung selama dua bulan, dan lima pemain teratas akan layak untuk acara global yang dipanggil Kejohanan Riot Games’Fates.

Taktik pertempuran pasukan: Kejohanan Destiny akan diadakan dalam talian dari 7 hingga 9 April, dan kelayakan serantau telah dimainkan di seluruh dunia. Permainan ini akan mempunyai 24 pemain dan jumlah hadiah wang sebanyak $25,000.

“Taktik pertempuran pasukan terus menjadi salah satu permainan kami yang paling cepat berkembang kerana aksesibilitas dan kedalamannya,” kata Whalen Rozelle, pengarah kanan eSports di Riot Games. “Untuk memenuhi permintaan besar untuk pertandingan yang teratur, kami telah meningkatkan kumpulan hadiah dan jumlah peserta dalam kejuaraan Fates. Kami juga akan meneroka cara baru untuk meraikan acara sukan lebih jauh di seluruh dunia”.

Melihat kembali pada tahun 2012, di acara antarabangsa yang dianjurkan oleh Valve, dota2 memenangi hadiah utama $1 juta, yang dikongsi oleh pasukan 5 orang, dan jelas betapa cepatnya industri e-sukan berkembang.

Berita Perniagaan E-Sukan Lain:  

  • Liga “Watch Vanguard” secara rasmi memulakan musim 2021 pada 16 April, dengan jumlah hadiah $4.25 juta, dan juara akhir akan menerima hadiah $1.5 juta. Setiap pasukan akan memainkan 16 perlawanan kelayakan musim biasa dan empat lagi perlawanan.
  • Jawatankuasa Sukan Asia Hangzhou mengumumkan bahawa tempat pusat bandar Hangzhou akan menjadi tempat rasmi untuk pelbagai acara Sukan Asia Hangzhou 2022. Sukan Asia 2022 dijadualkan berlangsung dari 10 hingga 25 September 2022.