China berjaya melancarkan Modul Eksperimen Wentian

MenurutAgensi Angkasa Manned ChinaSetelah Modul Eksperimen Wentian memasuki orbit yang dirancang dan menyelesaikan tetapan status, ia akan berlabuh dengan pelabuhan depan Modul Teras Tianhe pada jam 3:13 pagi (waktu Beijing) pada 25 Julai. Proses itu memakan masa sekitar 13 jam, kata CMSA.

Ini adalah pertemuan pertama dan berlabuh dua kapal angkasa 20 tan China di orbit, dan ini juga pertama kalinya ia dilakukan semasa angkasawan berada di orbit stesen angkasa. Seterusnya, angkasawan Shenzhou 14 akan memasuki Wentian seperti yang dijadualkan, kata Pentadbiran Keselamatan Maritim China.

Kenderaan pelancaran Long March-5BY3 yang membawa Wentian dilancarkan pada 2:22 petang Ahad dari Tapak Pelancaran Kapal Angkasa Wenchang di pantai Hainan di wilayah pulau selatan China. Kira-kira 495 saat kemudian, “Wentian” dipisahkan dari roket dan memasuki orbit yang dirancang.

Ini adalah misi ke-24 sejak projek angkasa berawak China diluluskan. Wentian adalah bahagian kedua stesen angkasa Tiangong tiga kabin China dan modul eksperimen pertama. Terdiri daripada kabin kerja, kabin udara dan kabin sumber, kabin Wentian adalah 17.9 meter (59 kaki) panjang dan mempunyai jisim berlepas kira-kira 23 tan. Ini terutama akan menyokong aktiviti ekstravehikular dan penginapan angkasawan, yang bukan hanya sandaran modul teras, tetapi juga platform eksperimen saintifik yang kuat.

Wentian mempunyai panel solar fleksibel dua darjah kebebasan terbesar di negara ini, dengan lebar sayap penuh lebih dari 55 meter. Dua panel solar secara berkesan akan mengumpulkan lebih banyak tenaga suria untuk stesen angkasa, menghasilkan lebih dari 430 kWh sehari secara purata.

Lihat juga:China melancarkan misi Shenzhou 14 berawak untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa

Wentian memberi tumpuan kepada penyelidikan sains hayat dan bioteknologi. Penyelidik telah memasang kabinet eksperimen seperti ekologi kehidupan, bioteknologi, dan graviti berubah-ubah di dalamnya untuk membantu mendedahkan kesan mikrograviti terhadap pertumbuhan dan perkembangan haiwan dan tumbuhan dan metabolisme, dan meneroka pembentukan ekosistem kehidupan terkawal aplikasi.