China akan menjadi pemimpin blockchain global menjelang 2025 ketika tindakan keras terhadap cryptocurrency meningkat

Pengawal selia telekomunikasi dan Internet terkemuka China melancarkan garis panduan baru pada hari Isnin yang bertujuan untuk mengubah China menjadi pemimpin global dalam teknologi blockchain menjelang 2025, sementara pihak berkuasa terus menyekat pengeluaran cryptocurrency domestik.

IniPerisytiharan“Blockchain” yang dikeluarkan bersama oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT) dan Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) juga menyatakan bahawa pada tahun 2030, blockchain akan “membangun kekuatan pembuatan dan kekuatan rangkaian, mengembangkan ekonomi digital, Memberi sokongan besar dari segi membawa pemodenan sistem pemerintahan dan kemampuan tadbir urus.

Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini, pihak berkuasa akan berusaha untuk meningkatkan peraturan dan pengembangan teknologi blockchain selanjutnya, termasuk memainkan peranan aktif dalam forum penetapan standard antarabangsa, mewujudkan dasar cukai yang jelas, melindungi hak harta intelek dan meningkatkan keselamatan. Lebih-lebih lagi, pernyataan itu memerlukan penanaman 3 hingga 5 syarikat domestik dengan daya saing global dalam teknologi blockchain, dan 3 hingga 5 hab R&D industri.

Kenyataan itu selaras dengan keputusan dan komen pegawai kanan Beijing sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Pada bulan Oktober 2019, Presiden China Xi JinpingRasmiBlockchain adalah teknologi inti inovasi nasional dan mendesak percepatan penerapannya di seluruh negara.

Menurut firma penyelidikan pasaran Markets and Markets, dalam jangka masa yang digariskan dalam pernyataan itu, industri blockchain global dijangka berkembang dengan ketara, dari $3 bilion pada tahun 2020 menjadi $39.7 bilion pada tahun 2025.

Pegawai Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat juga menghubungkan pentingnya blockchain untuk inisiatif China yang bercita-cita tinggi, One Belt One Road. BRI adalah program infrastruktur antarabangsa yang komprehensif untuk membentuk semula aliran modal dan maklumat di seluruh Eurasia.

Teknologi blockchain bergantung pada pangkalan data terdesentralisasi yang menyimpan sejumlah besar maklumat yang dikodkan dan dapat dilaksanakan dalam berbagai aplikasi yang berpotensi, termasuk perbankan, mata wang, perawatan kesihatan, dan pemantauan anti-rasuah.

Cryptocurrency berdasarkan ciri blockchain baru-baru ini diserang di China kerana tindakan pengawal selia untuk mengurangkan pengeluaran unit mata wang domestik baru, yang dikenali dalam industri sebagai “perlombongan”. China kini menjadi tempat kelahiran bitcoin terbesar di dunia (mata wang blockchain yang paling banyak digunakan)Dua pertigaIndustri perlombongan global sehingga April lalu.

Pegawai Beijing menyebut kebimbangan mengenai cryptocurrency yang digunakan dalam transaksi pasaran gelap, perjudian haram, pembelian senjata dan penipuan. Berikutan pengenalan peraturan baru yang bertujuan untuk mengurangkan pengeluaran cryptocurrency domestik, dalam beberapa hari kebelakangan ini,TergantungBanyak akaun berkaitan di Weibo seperti Twitter di China.

Lihat juga:Pegawai Bank Rakyat China meminta masyarakat antarabangsa untuk memperkuat pengawasan mata wang digital

Pada masa ini, terdapat sekitar 75.000 syarikat yang berkaitan dengan blockchain di China, menurut Xinhua News Agency, yang memetik Tianyan Check, pangkalan data korporat China.

Perkembangan itu berlaku tepat sebelum penurunan harga bitcoin yang besar, dari $37,800 pada hari Sabtu pagi ke paras terendah Selasa kurang dari $31,500. Nilainya telah stabil sejak itu, dan harganya sekarang lebih dari $34,000.

Ketika meningkatkan tindakan keras terhadap industri cryptocurrency, pihak berkuasa mata wang China telah berusaha keras untuk mengembangkan dan melaksanakanMata Wang Digital SendiriProjek ini melibatkan sistem pembayaran elektronik milik negara yang baru, yang dikenali sebagai “e-yuan,” yang akan mengubah cara China, salah satu pasaran pengguna utama dunia, menjalankan perniagaan.