China akan menghentikan subsidi untuk kenderaan elektrik baru pada akhir 2022

Pada hari Isnin, Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara China, bersama dengan Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, Kementerian Kewangan dan 10 jabatan rasmi lain, mencadangkanMerancang untuk terus melaksanakan dasar keutamaanBagi warganegara yang membeli kenderaan tenaga baru (NEV), kemudahan pengecasan akan diberi ganjaran, dan cukai kenderaan dan kapal pada tahun 2022 akan dikurangkan atau dikecualikan. Tetapi kadar subsidi turun 30 peratus berbanding 2021.

Pada masa yang sama, pelbagai jabatan mengesahkan bahawa dasar subsidi pembelian kenderaan tenaga baru akan dihentikan secara rasmi pada tahun 2022, dan kenderaan yang dilesenkan selepas 31 Disember tahun ini tidak akan lagi disubsidi.

Ambil contoh kereta penumpang elektrik tulen biasa dengan jarak bateri 400 kilometer dan harga kurang dari 300,000 yuan (47,366 dolar AS). Pada tahun 2021, pelanggan dapat menikmati subsidi hingga 18,000 yuan. Tetapi menjelang 2022, subsidi akan turun dari 18,000 yuan menjadi 12,600 yuan.

Subsidi maksimum untuk model dengan jarak pelayaran antara 300 kilometer dan 400 kilometer adalah 9,100 yuan, dan subsidi untuk model hibrid plug-in adalah 4,800 yuan.

Pengetatan dasar subsidi NEV akan memberi kesan kepada tabiat membeli pengguna. Di bawah tekanan kekurangan rantaian bekalan dan penghapusan subsidi, daya tarikan NEV kepada pelanggan semakin berkurang. Pada masa lalu, beberapa pengguna akan membeli NEV kerana NEV dikonfigurasi dengan baik, berpatutan, dan disubsidi, tetapi masih tidak sebaik kenderaan bahan bakar dari segi kemudahan pengisian dan daya tahan. Tanpa subsidi, pengguna mungkin lebih memikirkan kereta jenis bahan api atau hibrid ketika meneroka pasaran.

Lihat juga:Kementerian Kewangan China mengeluarkan subsidi awal AS $6 bilion untuk kenderaan tenaga baru pada tahun 2022

Untuk mengekalkan pengguna, syarikat kereta harus meningkatkan kualiti produk, kemudahan dan perkhidmatan. Dalam jangka panjang, ini mungkin bukan perkara buruk bagi pengguna. Penamatan subsidi juga akan mempercepat persaingan dan penyatuan sumber daya di kalangan syarikat NEV, yang membolehkan syarikat kereta mengawal kos pengeluaran dan penjualan dengan lebih baik.