Cawangan jenama baru NIO guna bateri CALB

Menurut banyak orang yang mengetahui masalah ini, jenama NIO baru “Alpine” telah melaksanakan strategi perolehan bateri kuasa terbuka, dan telah mengesahkan kerjasama bekalan bateri dengan CALB (AVIC Lithium Battery Technology) dan bateri BYD’s FinDreams, dll,36krDilaporkan pada 23 Ogos. Sebagai tindak balas, Kalb menjawab bahawa syarikat itu berada dalam masa kritikal untuk pergi ke umum dan bukan masa yang tepat untuk membincangkan perjanjian itu.

NIO ES7 (Kredit gambar: NIO)

NIO‘s Alpine akan menggunakan penyelesaian bateri terner sehenti CALB” Sumber mengatakan bahawa kenderaan itu telah memasuki tahap awal pengembangannya. Sebelum ini, 36Kr juga melaporkan bahawa NIO akan membeli produk bateri BYD’s FinDreams untuk jenama baru.

Lihat juga:NIO Menanggapi Rumor Rencana Jenama Kereta Ketiga

Alpine adalah jenama kereta pertengahan hingga tinggi yang dilancarkan oleh NIO, dengan harga antara 200,000 hingga 300,000 yuan ($30,000-44,000). Syarikat itu merancang untuk melancarkan model pertamanya pada tahun 2024. Pada masa ini, model NIO berharga rata-rata lebih dari 400,000 yuan ($58,767), pada mulanya membolehkan pembuat kereta elektrik mendapat pijakan di pasaran kereta mewah tetapi masih mempunyai kapasiti pasaran yang agak terhad. NIO merancang untuk memperoleh bahagian pasaran yang lebih luas melalui cabang jenama baru seperti Alpine.

Sumber mengatakan Alpine telah terbuka untuk perkongsian itu, tidak hanya menggunakan bateri CALB dan FinDreams, tetapi juga mendekati syarikat seperti EVE Energy Ltd. dan Svolt.

Sebelum Alpine, NIO bekerjasama secara eksklusif dengan CATL dalam pembelian bateri, melabur dalam beberapa barisan pengeluaran di pembuat bateri dan merancang untuk menggandakan pengeluarannya. Walau bagaimanapun, dengan rancangan NIO untuk memasuki pasaran yang lebih rendah, keperluan baru diperlukan untuk mengawal kos.

NIO tidak hanya memperluas perkongsian baterinya, tetapi juga membuat rancangan untuk membina barisan pengeluaran baterinya sendiri. Ketua Pegawai Eksekutif NIO (NIO) William Li mengatakan dalam panggilan persidangan suku pertama bahawa bateri syarikat yang dikembangkan sendiri akan digunakan dalam jenama baru Alpine pada akhir 2024. Seseorang dalam rantaian industri memberitahu 36Kr bahawa skala bateri buatan sendiri NIO tidak akan terlalu besar. Rancangan awal adalah untuk membina barisan perintis di Hefei, yang dijangka siap pada tahun 2023.