CATL untuk membekalkan bateri silinder untuk kereta elektrik baru BMW

Gergasi bateri China Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) akan menyediakan BMW dengan bateri silinder mulai tahun 2025 untuk menggerakkan siri kenderaan elektrik barunya,Cailian PressIa dilaporkan pada 27 Mei, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Sebelumnya, BMW merancang untuk menggunakan bateri silinder dalam model berdasarkan platform Neue KlaSSe yang akan dikeluarkan pada tahun 2025, setelah Tesla mengumumkan penggunaannya dalam seni bina barunya.

CATL akan membekalkan BMW dengan bateri silinder dan bukannya prisma. Menurut sumber, perubahan itu akan menjimatkan kos BMW sebanyak 30% kerana harga bateri silinder yang lebih rendah.

Secara amnya, bateri menyumbang empat perlima daripada harga pek bateri. Apabila teknologi matang, kos keseluruhan akan beransur-ansur menurun. Walau bagaimanapun, kos bateri terus meningkat kerana kenaikan harga bahan mentah seperti litium dan nikel baru-baru ini. BMW berharap dapat mengurangkan kos bateri dan mencapai matlamat untuk menjadikan margin keuntungan kenderaan elektrik sama dengan kenderaan bahan bakar.

Tidak lama dahulu, CATL mengumumkan bahawa bateri Kirin berasaskan CTP3.0 akan tersedia. Berbanding dengan bateri silinder 4680 yang digunakan oleh Tesla, ketumpatan tenaga dapat ditingkatkan sebanyak 13% dalam keadaan yang sama. Prestasi bateri yang lebih tinggi mungkin merupakan salah satu sebab penting mengapa BMW terus memilih CATL.

BMW juga merupakan salah satu pengeluar kereta pertama yang bekerjasama dengan CATL. Seawal tahun 2012, CATL yang baru ditubuhkan menyediakan sistem bateri kuasa untuk kenderaan elektrik pertama BMW Brilliance, Zinoro 1e. Pada tahun 2014, BMW dan CATL melancarkan kerjasama pada bateri lithium ternary. Pada tahun 2019, BMW dan CATL mencapai perjanjian pembelian baru, meningkatkan pesanan bateri menjadi 7.3 bilion euro (7.84 bilion dolar AS) dari 4 bilion euro (4.30 bilion dolar AS) pada tahun 2018, dengan kontrak dari tahun 2020 hingga 2031.

Lihat juga:CATL mencapai persetujuan dengan syarikat bas elektrik Eropah Solaris

Walaupun CATL telah bekerjasama dengan BMW selama lebih dari 10 tahun, pelanggan terbesarnya adalah Tesla. Laporan kewangan menunjukkan bahawa jumlah penjualan bateri tahunan CATL kepada Tesla adalah 13.04 bilion yuan (AS $1.95 bilion), merangkumi 10% daripada jumlah penjualan tahunannya dan sekitar 14% daripada pendapatan sistem bateri kuasanya.