CATL rancang bina kilang bateri di Hungary

Pada 12 Ogos, gergasi bateri kuasa China CATL meluluskanMelabur dalam pembinaan kilang bateri tenaga baru di HungaryKilang itu akan menjadi kilang kedua CATL di Eropah, selain kilang Jerman, dan akan menghasilkan bateri dan modul untuk pembuat kereta Eropah.

CATL mengatakan bahawa dengan perkembangan pesat industri tenaga baru di luar negara, terutama Eropah, pasaran bateri kuasa terus berkembang. Untuk terus mempromosikan pengembangan perniagaan luar negara syarikat dan memenuhi keperluan pasaran luar negara, CATL merancang untuk melabur dalam pembinaan kilang bateri tenaga baru di Debrecen, Hungary, dengan jumlah pelaburan sekitar 7.34 bilion euro.

Menurut pengumuman itu, syarikat itu akan membina barisan pengeluaran sistem bateri kuasa di Hungary dengan kapasiti tahunan 100 GWh. Projek ini dirancang untuk meliputi kawasan seluas kira-kira 2.21 juta meter persegi, dengan jumlah tempoh pembinaan tidak melebihi 64 bulan. Pembinaan bangunan pertama akan bermula tahun ini setelah diluluskan.

Walau bagaimanapun, CATL mengatakan bahawa pelaburan itu memerlukan persetujuan atau pemfailan dari mesyuarat pemegang saham syarikat, serta persetujuan dari pemerintah China dan Hungaria dan pengawal selia jabatan mereka.

Lihat juga:Beban bateri besi fosfat lithium BYD melebihi CATL

Pada 11 Ogos,Perikatan Inovasi Bateri Automotif ChinaMengeluarkan data Julai mereka mengenai bateri kuasa. Laporan menunjukkan bahawa pada bulan Julai, kapasiti pemasangan bateri kuasa China adalah 24.2GWh, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 114.2%. Kapasiti pemuatan bateri kuasa CATL menduduki tempat pertama, dengan pangsa pasar 47.19%.