CATL melancarkan bateri natrium-ion pertama untuk mempromosikan kerjasama komersial dalam bidang penyimpanan tenaga automotif

Pada sidang akhbar dalam talian pada petang Khamis,Contemporary Ampere Technology Limited (CATL)Pembuat bateri China secara rasmi mengeluarkan bateri natrium ion generasi pertama dan pek bateri yang mengintegrasikan bateri natrium ion dan bateri lithium-ion.

Bateri baru akan digunakan terutamanya dalam sistem penyimpanan tenaga dan kenderaan roda dua, dan akan melengkapkan bateri lithium-ion. Kemajuan dan penilaian perniagaan CATL telah menjadi beberapa petunjuk utama untuk pengembangan dan pelaburan industri.

Pengerusi CATL Zeng Yuqun mengatakan pada mesyuarat pemegang saham pada bulan Mei tahun ini bahawa teknologi bateri natrium-ion sudah matang dan akan dilancarkan pada bulan Julai.

Ketua jabatan CATL yang berkaitan memberitahu wartawan “Securities Daily”:” Kami telah memulakan pengkomersialan bateri natrium ion generasi pertama dengan pengeluar kenderaan dan syarikat penyimpanan tenaga. ” Dia menambah bahawa bateri natrium-ion mempunyai kelebihan unik dan senario aplikasi yang berbeza, dan akan wujud bersama dan saling melengkapi dengan bateri lithium-ion.

Menurut orang dalam industri, kenaikan harga bahan mentah bateri litium telah memberi tekanan yang lebih besar kepada pengeluar bateri kuasa yang berkembang pesat. Kira-kira 70% sumber litium dunia tertumpu di Amerika Selatan, sementara 80% bekalan litium China bergantung pada import. Untuk menyelesaikan masalah ini, beberapa syarikat telah melihat bateri natrium.

Sebab utama populariti bateri natrium ion adalah litium, yang hanya menyumbang 0.0065% daripada rizab unsur kerak, dan mempunyai persamaan kimia yang dekat dengan natrium, yang menyumbang 2.64% daripada jumlah rizab. Di samping itu, perlombongan natrium kurang sukar dan lebih murah. Di samping itu, kedua-dua bateri juga sangat serupa dalam seni bina asas dan proses pembungkusan, yang bermaksud bahawa kilang bateri litium dapat secara langsung menghasilkan bateri natrium ion tanpa membuat perubahan besar pada barisan pemasangan. Di samping itu, bateri natrium ion mempunyai kelebihan yang jelas dari segi keselamatan, kelajuan pengecasan, dan rintangan suhu rendah.

Berkat berita baik ini, harga saham CATL ditutup pada 556.80 yuan sesaham pada 29 Julai, kenaikan 6.05%, dan nilai pasaran 1.30 trilion yuan. Pada masa yang sama, sektor bateri natrium-ion juga membawa lonjakan keseluruhan.

Lihat juga:CATL kembangkan teknologi baru, kenderaan elektrik mempunyai jarak pelayaran lebih dari 800 kilometer