CATL dan Yutong Group menandatangani perjanjian kerjasama strategik selama 10 tahun

Gergasi bateri ChinaModern Amber Technology Co., Ltd. (CATL) dan Yutong Group menandatangani perjanjian rangka kerja kerjasama strategik sepuluh tahun9 Ogos.

Menurut perjanjian itu, kedua-dua pihak akan menggunakan kelebihan masing-masing untuk meningkatkan tahap hubungan penawaran-permintaan dan mewujudkan kelebihan yang cekap, kolaboratif, kompetitif dan sinergi. Mereka akan berkongsi sumber yang menguntungkan dalam bidang kenderaan komersial seperti kereta penumpang, trak berat, trak ringan, jentera pembinaan, dan kenderaan sanitasi. Di samping itu, mereka berencana untuk berganding bahu untuk mempromosikan pengembangan inovatif dan penerapan bahan baru, sistem baru, dan teknologi baru, dan bersama-sama merumuskan standard teknikal untuk bateri kenderaan komersial. Pada masa yang sama, kedua-dua pihak juga akan memberi tumpuan kepada pasaran luar negara.

Sejak 2012, CATL dan Yutong telah melancarkan kerjasama strategik mendalam selama sepuluh tahun. Melalui teknologi penyelidikan bersama seperti peningkatan teknologi sistem elektrik, aplikasi teknologi inovatif Cell to Pack (CTP), dan perlindungan keselamatan sistem bateri, kedua-dua pihak bekerjasama untuk memimpin peningkatan teknologi dan pembangunan keselamatan dan hijau industri kenderaan komersial, dan mempromosikan proses elektrifikasi kenderaan komersial.

Sejauh ini, CATL telah menyediakan Yutong dengan bateri kuasa 19GWh dan hampir 150,000 bas tenaga baru, menyumbang 93%, membantu mengeksport ke lebih dari 40 negara dan wilayah termasuk Qatar, Perancis, Inggeris, dan Sepanyol.

Kedua-dua pihak telah menjamin perjalanan selamat sekitar 30 bilion kilometer dan mengurangkan pelepasan karbon lebih dari 23 juta tan. Sebagai pembekal bateri kuasa terbesar Yutong, CATL juga menyediakan kuasa bersih untuk kenderaan komersial Yutong seperti trak sanitasi, trak pengadun, traktor, dan trak pembuangan.

Lihat juga:CATL rombak pengurusan, naib pengerusi berundur

Dalam dekad baru, CATL dan Yutong akan mempererat kerjasama strategik, memperkuat inovasi teknologi, mempromosikan peningkatan teknologi dan transformasi hijau dan rendah karbon industri, dan memfasilitasi realisasi awal tujuan berkecuali karbon di sektor pengangkutan.