Caocao Mobile bekerjasama dengan Geely untuk membina platform pemanduan autonomi komersial

Platform perjalanan dalam talian yang disokong oleh Geely dilancarkanKerjasama berkaitan robot5 September dan Pusat Memandu Pintar Institut Penyelidikan Automobil Zhejiang Geely. Mereka merancang untuk membina platform perjalanan pemanduan pintar komersial terbuka pertama di China yang berpusat pada operasi robotaxi dan perniagaan perkhidmatan data.

Chu Yao, ketua Caocao Mobile of Future Travel Group, mengatakan bahawa dengan bantuan pengalaman dan kelebihan terkumpul syarikat dalam berkongsi mobiliti, ia merancang untuk membuka platform untuk diakses oleh syarikat mudah alih atau syarikat pemanduan autonomi di seluruh negara, dan secara beransur-ansur mewujudkan rangkaian operasi Caocao Robotaxi yang meliputi seluruh negara. Menurut Chu Yao, “Caocao Mobile berusaha untuk menjadi platform mudah alih Robotaxi domestik pertama yang menjalankan operasi komersial L4 di seluruh negara.”

Hu Jinlong, timbalan pengarah Pusat Memandu Pintar Institut Penyelidikan Automobil Geely, mengatakan bahawa pusat itu akan memberikan penyelesaian bersepadu untuk Cao Cao Mobile dari segi pengembangan perisian sistem dan pembinaan platform yang mendasari. Dengan kelebihan data jarak tempuh yang besar, Cao Cao Mobile memberikan maklum balas data ke pusat pemanduan pintar, sehingga membentuk gelung data tertutup dan mempercepat lelaran teknologi dan algoritma pemanduan pintar.

Geely telah membuat kemajuan pesat dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi pemanduan pintar. Pada awal tahun lalu, Geely menjalin kerjasama strategik dengan Daerah Xiangcheng, Kota Suzhou mengenai projek pemanduan pintar. Geely akan menubuhkan pusat R&D global untuk pemanduan pintar di Jalan Kereta Api Berkelajuan Tinggi Suzhou (dan Daerah Jingbei). Pada 31 Oktober tahun lalu, Gan Chen, Ketua Pegawai Eksekutif Geely Automobile Group, melancarkan strategi “Smart Geely 2025” di Hangzhou Bay Research Institute, mengumumkan tujuan untuk mencapai pengkomersialan pemanduan autonomi L4 pada tahun 2025.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi Pony.ai bekerjasama dengan platform menaiki teksi

Zhou Zheren, ketua Pusat Pemanduan Pintar Caocao Mobile, mengatakan bahawa walaupun kos perjalanan unit robotaxis sedikit lebih tinggi daripada teksi biasa pada tahap ini, dengan merealisasikan pemanduan tanpa pemandu yang sebenar dan pengurangan kos perkakasan pemanduan autonomi setelah pengeluaran besar-besaran, dianggarkan Menjelang 2025, kos perjalanan robotaxis hanya sekitar 1 yuan per kilometer. Dengan pengurangan kos, teksi robot akan menjadi penyelesaian utama untuk perjalanan harian.

Menurut IHS, sebuah agensi perkhidmatan perundingan automotif, ukuran pasaran mobiliti bersama China akan mencapai 2,25 triliun yuan pada tahun 2030, di mana Robotaxi akan menyumbang 60%, dan skala akan mencapai 1,3 triliun yuan. Menurut ramalan penyelidikan EqualOcean Intelligence, menjelang 2030, pasaran pengangkutan pintar China akan mencapai 10.5 trilion yuan, di mana Robotaxitix, robotrucks dan pembekal tahap pertama pemanduan pintar semuanya melebihi satu trilion yuan.