Canalys menunjukkan bahawa pasaran infrastruktur awan China telah mencapai 6.6 bilion dolar AS, dengan awan pintar Baidu berkembang paling cepat

Perbadanan Analisis Pasaran Teknologi GlobalCanalys mengeluarkan laporan suku kedua 2021Pada hari Isnin, pasaran pengkomputeran awan China menunjukkan bahawa pasaran infrastruktur awan China meningkat 54 peratus kepada $6.6 bilion dalam tempoh tersebut.

Empat syarikat gergasi awan domestik utama-Alibaba Cloud, Huawei Cloud, Tencent Cloud dan Baidu Smart Cloud-berjaya mengekalkan dominasi pasaran mereka dengan kadar pertumbuhan keseluruhan 56%, merangkumi 80% daripada jumlah perbelanjaan awan.  

Antaranya, kadar pertumbuhan pada suku keduaBaidu Smart CloudBukan hanya lebih tinggi daripada kadar pertumbuhan keseluruhan pasaran, tetapi juga lebih tinggi daripada kadar pertumbuhan keseluruhan keempat-empat syarikat.

(Kredit gambar: Canalys)

Laporan itu mengenal pasti empat penyedia perkhidmatan awan terkemuka itu masih mengekalkan pertumbuhan kukuh pada 2021, dengan berkata “permintaan tempatan kekal tinggi dengan transformasi digital, kedua-dua kecerdasan buatan dan industri pintar kekal dalam agenda korporat dan kerajaan.”

Pada masa ini, skala industri pengkomputeran awan berkembang pesat, dan persaingan di pasaran domestik semakin sengit.

Laporan kewangan suku kedua Baidu menunjukkan bahawa dalam tempoh tersebut, pendapatan awan pintar Baidu meningkat sebanyak 71% tahun ke tahun. Bahagian pasarannya dalam Internet industri, pengangkutan pintar dan bidang lain telah mencapai pertumbuhan yang lebih jauh.

Secara khusus, dalam bidang Internet industri, Baidu Smart Cloud telah memenangi tawaran projek bernilai 179 juta yuan (27.78 juta dolar AS) di Tongxiang, Zhejiang. Syarikat ini akan bekerjasama dengan pemerintah tempatan untuk membina platform Internet industri bahan dan fesyen baru untuk mengembangkan kelompok industri pembuatan yang paling maju di dunia.

Dalam bidang infrastruktur sebagai perkhidmatan (IaaS), Baidu Smart Cloud menyediakan penyelesaian awan peribadi dan aplikasi awan lain untuk melayani Geely, kumpulan kereta persendirian terbesar di China.

Sehingga Jun 2021, liputan pengangkutan pintar Apollo ACE telah berkembang menjadi 20 bandar pada bulan Jun 2021 berdasarkan nilai kontrak lebih dari 10 juta yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 4 kali.

Lihat juga:Baidu Apollo melancarkan laluan operasi pemanduan autonomi pertama di Daerah Tongzhou, Beijing

Sementara itu, tiga syarikat gergasi awan lain terus berkembang.

Seorang juruteknik kanan vendor awan mendedahkan kepada media China[Kewangan]Dipercayai bahawa kadar pertumbuhan pendapatan awan awam Alibaba Cloud semakin perlahan. Perniagaan lain seperti awan hibrid dan perniagaan bersepadu menjadi pemacu pertumbuhan baru syarikat.

Pertumbuhan Huawei Cloud sebahagian besarnya disebabkan oleh kemampuan penjualan dari kumpulan perniagaan perusahaan Huawei dan kerjasama dengan pelanggan kerajaan. Namun, seseorang dari HUAWEI CLOUD memberitahu Caijing bahawa fokus syarikat tahun ini adalah untuk memenangkan lebih banyak perniagaan digital daripada pelanggan kerajaan.

Tencent Cloud kini memperkuat pembinaan SaaS, memikat pelanggan menggunakan Tencent Cloud melalui produk seperti WeChat, applet WeChat, WeChat korporat, dan persidangan Tencent.

“Syarikat teknologi China boleh bergantung kepada pasaran tempatan untuk selamanya,” kata Alex Smith, naib presiden Canalys dalam laporan itu. Penyedia perkhidmatan awan domestik terkemuka, termasuk Baidu Smart Cloud, diharapkan dapat memperoleh lebih banyak pertumbuhan di pasaran ini.