Canalys: China membelanjakan $6 bilion untuk perkhidmatan awan pada suku pertama 2021

Menurut data yang diberikan oleh Canalys pada 23 Jun, pada suku pertama 2021, perbelanjaan untuk perkhidmatan infrastruktur awan di pasaran China meningkat 55% menjadi AS $6 bilion. Pasaran China berkembang lebih cepat daripada seluruh dunia kerana kerajaan China menjadikan pengkomputeran awan sebagai keutamaan strateginya, yang mempromosikan perkhidmatan infrastruktur awan.

China adalah pasaran kedua terbesar selepas Amerika Syarikat, menyumbang 14% daripada pelaburan global, meningkat daripada 12% pada suku pertama 2020. Empat penyedia perkhidmatan awan nasional utama adalah Alibaba Cloud, Huawei Cloud, Tencent Cloud dan Baidu Smart Cloud, yang bersama-sama menyumbang lebih dari 80% daripada jumlah perbelanjaan.

Canalys menunjukkan bahawa Alibaba Cloud memimpin pasaran dengan bahagian 40%, tetapi pertumbuhannya perlahan kepada 38% pada suku pertama. Ini disebabkan oleh penamatan kontrak oleh pelanggan utama untuk mematuhi keperluan pemilikan data di luar China. Alibaba Cloud juga berada di bawah pengawasan ketat oleh Pentadbiran Negara China untuk Peraturan Pasar, yang didenda pada bulan April kerana melanggar undang-undang antimonopoli.

HUAWEI CLOUD mencapai pertumbuhan suku tahunan terbesar, dengan lonjakan 116% dan pangsa pasar 20%. Pertumbuhan pesatnya dibantu oleh pelanggan Internet dan program kerajaan, serta kemenangan besar dalam industri automotif. Huawei kini sedang membina kemudahan pusat data terbesarnya di Daerah Baru Gui’an di wilayah Guizhou untuk menyediakan perkhidmatan ke wilayah barat daya.

Tencent menduduki tempat ketiga dengan bahagian 14%. Baidu Smart Cloud adalah penyedia perkhidmatan awan keempat terbesar, menyumbang 7% daripada jumlah perbelanjaan pada suku pertama 2021.

Lihat juga:Baidu Mengumumkan Hasil Suku Pertama yang Kuat, Didorong oleh Pengkomputeran Awan, Perniagaan AI

Pengkomputeran awan telah berkembang pesat selama bertahun-tahun kerana semakin banyak syarikat berusaha untuk bekerja dari jauh, meningkatkan kecekapan melalui automasi, dan menjimatkan wang untuk infrastruktur IT. Laporan Gartner pada tahun 2021 menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna akhir perkhidmatan awan awam global dijangka meningkat 23.1% menjadi 332.3 bilion dolar AS pada tahun 2021 dari 270 bilion dolar AS pada tahun 2020.

Menurut Gartner, Google menguasai 5% pasaran infrastruktur awan pada tahun 2019, sementara Amazon memiliki 45% dan Microsoft memiliki sekitar 18%.

“Syarikat dapat menggunakan perkhidmatan ini tanpa membeli atau memasang infrastruktur fizikal. Mereka dapat memperoleh apa yang mereka perlukan dengan tepat ketika mereka memerlukannya, dan memperluas atau mengurangkan perkhidmatan ketika keperluan berubah,” kata Dr Scott Overmeyer, dekan bersekutu teknologi maklumat di Southern New Hampshire University.