CALB untuk melancarkan bateri baru dengan jarak yang lebih lama

Pada 27 Ogos,Liu Jingyu, Pengerusi China Aviation Lithium Battery (CALB), menyampaikan pidato video pada Persidangan Kenderaan Tenaga Baru Dunia 2022, dengan menyatakan bahawa syarikat itu akan melancarkan bateri multi-komponen lithium ferromanganese fosfat 350Wh/kg yang memenuhi pengecasan pantas 4C, serta bateri separa pepejal 400Wh/kg, bateri semua keadaan pepejal, bateri lithium-sulfur, dll.

CATL, syarikat bateri terkemuka di China, memimpin industri ini dan mengumumkan pada 27 Ogos bahawa bateri Kirin, yang menyokong daya tahan 1.000 kilometer, akan digunakan pada kenderaan pada suku pertama tahun depan.

Sebagai salah satu syarikat bateri peringkat kedua yang muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia mempunyaiBeberapa pertikaian patenDengan CATL, mempercepat usaha mengejar ketinggalan. Ditubuhkan pada tahun 2015, Kalb telah menubuhkan beberapa pangkalan industri. Dalam tempoh “Rancangan Lima Tahun ke-14” China, kapasiti pengeluaran yang dirancang syarikat akan melebihi 500GWh dan juga akan meneroka pasaran luar negara.

Dari segi teknologi bateri terner voltan tinggi, Calper memimpin dalam mengadopsi produk siri 5 voltan tinggi untuk mencapai jarak bateri 600 kilometer. Liu Jingyu mengatakan bahawa 6 siri produk voltan tinggi Kalb yang akan datang dapat mencapai tahap 300Wh/kg dan menyokong jangka hayat bateri lebih dari 1,000 kilometer.

Liu percaya bahawa ketumpatan produk bateri voltan tinggi akan mencapai 320Wh/kg dalam beberapa tahun ke depan, merangkumi keperluan hayat bateri kebanyakan model berprestasi tinggi. Teknologi voltan tinggi bukan sahaja meningkatkan ketumpatan dan keselamatan tenaga, tetapi juga mencapai penggunaan sumber litium dan nikel yang tinggi. Di samping itu, syarikat itu berusaha menggunakan lebih banyak magnesium dalam baterinya, sehingga mengurangkan pergantungannya pada nikel.

Lihat juga:Cawangan jenama baru NIO guna bateri CALB

Liu berkata, “Dalam beberapa tahun terakhir, kandungan kobalt bateri terner telah dikurangkan sebanyak 50%. Di masa depan, melalui inovasi dalam bahan dan teknologi bateri, diharapkan kandungan kobalt akan dikurangkan ke tahap yang sangat rendah. Pada masa yang sama, lithium ferrous fosfat, lithium manganate, dll. Promosi dan penggunaan bateri juga akan terus berkembang, sangat mengurangkan pergantungan pada sumber kobalt.”