CALB menarik balik tiga tuntutan pembatalan paten terhadap CATL

Kemajuan baru telah dibuat dalam kes pelanggaran paten antara gergasi bateri China Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) dan saingannya China Aviation Lithium Battery Co., Ltd. (CALB). CATL pada 22 Julai lalu mengesahkanCALB menarik balik tiga permohonan pembatalan paten terhadap syarikat.

Julai lalu, CATL menuntut CALB, dengan mendakwa bahawa yang terakhir melanggar lima paten berkaitan bateri syarikat. Selepas itu, CALB mengemukakan permohonan pembatalan paten kepada Pejabat Harta Intelek Negeri China.

Pihak berkuasa juga membuat keputusan semakan mengenai dua permohonan pembatalan paten lain yang terlibat dalam tuntutan mahkamah. Ia mendakwa bahawa paten CATL untuk “peranti kalis letupan” masih sah sepenuhnya, sementara paten untuk “komponen cincin slip dan bateri” tetap sah.

Pada bulan Mei tahun ini, memandangkan nilai besar produk yang terlibat dalam tuntutan itu,CATL mohon mahkamah tingkatkan jumlah pampasanPermintaan itu meningkat daripada 185 juta yuan (27.38 juta dolar) kepada lebih daripada 510 juta yuan (75.48 juta).

CALB ditubuhkan pada 2015 dan kini dalam proses permohonan penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong (HKEx). Menurut prospektusnya, keuntungan operasi syarikat pada tahun 2021 adalah 113 juta yuan ($16.724 juta). Syarikat itu mengumumkan pada bulan Julai tahun lalu bahawa ia menegaskan penyelidikan dan pengembangan bebas, dan produk yang diberikan kepada pelanggan telah menjalani penyelidikan risiko yang komprehensif oleh pasukan harta intelek profesional. Ia dijamin bahawa produknya tidak melanggar hak harta intelek syarikat lain.

Di samping itu, CATL dan SVOLT menyelesaikan pertikaian undang-undang pada 19 Julai, dan bekas menerima bayaran penyelesaian sebanyak 5 juta yuan ($740083). Pada taklimat prestasi tahunan firma 2021, Pengerusi CATL Robin Zeng mengatakan sebagai tindak balas terhadap tuntutan mahkamah berturut-turut terhadap pesaing seperti CALB dan SVOLT bahawa melindungi hak harta intelek bermaksud melindungi inovasi dan bersama-sama mempromosikan pembangunan industri.

Lihat juga:SVOLT dan CATL mencapai penyelesaian dalam kes persaingan tidak adil

Menurut statistik terbaru industri bateri kuasa yang dikeluarkan oleh agensi Korea Selatan SNE Research, pada separuh pertama tahun ini, kapasiti bateri kuasa CATL adalah 69GWh, dengan pangsa pasar 34%, menduduki tempat pertama di dunia. CALB menduduki tempat ketujuh dengan pangsa pasar 4%, dengan jumlah muatan global 9 GWh.