Cainiao Alibaba melancarkan laluan Singapura-Hainan untuk memenuhi permintaan mewah China yang semakin meningkat

Syarikat logistik Alibaba Cainiao mula mengendalikan penerbangan kargo harian antara Singapura dan Pulau Hainan China pada hari Ahad, membawa produk kecantikan bebas cukai, kerana sekatan perjalanan COVID-19 menghalang permintaan pengguna China yang kuat untuk penggunaan mewah di tanah besar.

Rangkaian Logistik Pintar Cainiao merancang untuk mengendalikan 7 penerbangan pulang antara Singapura dan Hainan setiap minggu. Hainan juga bertindak sebagai pelabuhan perdagangan bebas kerana dasar cukai yang longgar. James Zhao, pengurus besar rantaian bekalan global Cainiao, berkata syarikat itu juga mempertimbangkan untuk membuka laluan kargo langsung antara Hainan dan destinasi seperti Jepun, Korea Selatan, Australia dan New Zealand tahun ini.

Langkah Cainiao bertujuan untuk memenuhi permintaan domestik yang semakin meningkat untuk barang mewah, kerana pengguna China tidak dapat melakukan perjalanan ke ibu kota fesyen Eropah semasa wabak ini, dan mereka semakin menghabiskan wang mereka di rumah dan dalam talian.

Menurut syarikat itu, barang-barang yang diimport akan tiba di Hainan dari Singapura dalam masa tiga jam, bersedia untuk dijual di kedai bebas cukai dalam masa 12 jam dari pelepasan kastam, dan dihantar dari gudang. Proses ini biasanya mengambil masa dua atau tiga hari untuk memulakan penerbangan tanpa henti ini.

Untuk meningkatkan penggunaan domestik, kerajaan China tahun lepas tiga kali ganda nilai barangan bebas cukai yang pengguna boleh membeli di Hainan setiap tahun kepada 100,000 yuan ($1,540) dan menghapuskan siling 8,000 yuan ($1,232) untuk satu item. Ia juga memperluaskan pelbagai produk bebas cukai dari 38 hingga 45. Tiga lesen dikeluarkan hanya dalam satu tahun, yang membolehkan pemain runcit baru melompat ke pasaran dan mengendalikan kedai bebas cukai di pulau itu, berbanding hanya tujuh lesen yang dikeluarkan sejak 1980-an. Rangsangan ini telah menjadikan resort tropika menjadi syurga membeli-belah. Pada tahun 2020, jualan kedai bebas cukai Hainan mencapai 32.7 bilion yuan ($5 bilion), peningkatan tahunan sebanyak 127%.

Awal bulan ini, kumpulan barangan mewah Perancis LVMH mengumumkan jualan suku pertama sebanyak 13.96 bilion euro ($16.91 bilion), peningkatan 30% dalam tempoh yang sama pada tahun 2020, melebihi jangkaan penganalisis. Permintaan pengguna China telah pulih, dan jualan LVMH di Asia (tidak termasuk Jepun) pada suku pertama adalah 86% lebih tinggi tahun ke tahun. Secara keseluruhan, pendapatan LVMH meningkat 32 peratus dari tahun lalu dan 8 peratus dari 2019, didorong oleh permintaan di Asia dan A.S.

Lihat juga:Cainiao Alibaba memimpin pengembangan e-dagang di Eropah dan Timur Tengah

Laporan oleh firma perunding Bain & Company menunjukkan bahawa pasaran mewah global akan menyusut sebanyak 23% pada tahun 2020, tetapi penggunaan mewah China akan meningkat sebanyak 48%. Bahagian pasaran mewah global China telah meningkat dari 11% pada tahun 2019 kepada 20% pada tahun 2020.

Firma perunding itu juga meramalkan bahawa menjelang 2025, China dijangka menjadi pasaran mewah terbesar di dunia, dan saluran e-dagang seperti Alibaba Tmall akan terus memimpin pertumbuhan dalam talian. Laporan itu menunjukkan bahawa kadar penembusan barang mewah dalam talian China telah meningkat dari 13% pada tahun 2019 kepada 23% pada tahun 2020.