Cainiao Alibaba akan membina dua pusat penghantaran dan pengedaran pintar di Pakistan

Pada hari Jumaat, syarikat logistik Alibaba Cainiao mengatur penghantaran peralatan dan komponen teras pertamaPusat pengedaran yang akan datang di PakistanDari pelabuhan di Shanghai, China.

Menjelang akhir September tahun ini, Cainiao akan membina dua pusat pengedaran ekspres pintar untuk platform e-dagang Asia Selatan Daraz. Pusat-pusat ini akan terletak di Karachi dan Lahore, Pakistan, dan pasukan rookie akan bekerja di Pakistan selama 4 bulan sehingga projek itu selesai.

Walaupun Cainiao telah membina 9 pusat pengedaran nasional di Eropah, Asia, dan Amerika, ia juga telah membina ratusan pusat pengedaran automatik dengan skala yang berbeza di China. Projek di Pakistan adalah projek pengedaran bersepadu yang pertama di Asia Selatan.

Daraz adalah platform e-dagang terkenal di Asia Selatan. Ditubuhkan di Pakistan pada tahun 2012, Daraz beroperasi di Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal dan Myanmar, merangkumi pasaran pengguna hampir 500 juta orang. Sebagai pasaran e-dagang yang baru muncul, momentum penggunaan yang kuat di Asia Selatan juga mendorong pertumbuhan perniagaan Daraz yang pesat. Statistik menunjukkan bahawa pertumbuhan keseluruhan syarikat dalam dua tahun terakhir telah melebihi 85%.

Perkembangan pesat Daraz telah memberi kesan kepada sistem logistiknya, dan pusat pengedaran baru dapat membantu mengurangkan tekanan pada logistik syarikat.

Lihat juga:Alibaba Cainiao melancarkan rancangan bantuan logistik rentas sempadan semasa wabak ini

Cainiao mendorong keupayaan teknologi logistiknya ke pasaran luar negara. Sebelum festival membeli-belah Double 11 tahun lalu, Cainiao membina gudang tiga dimensi automatik terbesar di Asia Tenggara untuk syarikat ekspres tunggal terbesar di Thailand, Flash Delivery, untuk membantu Flash Delivery memperoleh kelebihan daya saing.