ByteDance merancang untuk memulakan semula sembang terbang aplikasi sosial

Menurut laporan baru-baru ini, ByteDance sedang bersiap untuk memulakan semula aplikasi sosialnya Flipchat (dalam bahasa Inggeris), platform pesanan audio segera yang sebelumnya dikeluarkan dari App Store.

Feichat adalah produk sosial yang dilancarkan oleh ByteDance pada bulan Mei 2019. Pada mulanya, aplikasi membina corak di mana pengguna membuat kumpulan tema yang berbeza untuk menarik pengguna lain dengan minat dan minat bersama, menyertai kumpulan dan berinteraksi dalam kumpulan. Untuk menurunkan ambang sosial, pengguna yang tidak dikenali di platform dapat menghantar mesej secara langsung tanpa perlu menambahkan rakan terlebih dahulu.

Dalam bidang media sosial yang semakin matang, Feichao gagal menarik pengguna baru, mengakibatkan prestasi yang kurang memuaskan. Platform ini muncul dalam senarai lima aplikasi sosial teratas di Apple Store pada bulan pertama setelah dilancarkan, tetapi kedudukannya terus menurun sejak itu.

Fei Chat bukanlah produk sosial pertama yang dilancarkan oleh ByteDance. Pada Januari 2019, ByteDance melancarkan dua produk sosial-“New Pictures”, yang memberi tumpuan kepada perkongsian foto, dan “Betapa Baik”, yang memberi tumpuan kepada video pendek. Yang pertama telah dikeluarkan dari App Store, sementara yang terakhir telah diserap sebagai aksesori untuk platform syarikat yang kini popular di dunia, Douyin.

Selain melancarkan aplikasi sosial yang berdiri sendiri, ByteDance juga membina ciri sosial baru di sekitar TikTok. Pada 5 Julai, ciri yang dikenali sebagai “Co-City Circle” diuji di TikTok. Ciri ini membolehkan pengguna untuk mengambil bahagian dalam pembuatan dan perkongsian kandungan berhampiran geografi mereka, dan kandungan yang paling popular dapat ditandai sebagai catatan teratas oleh pemilik bulatan.

Menurut statistik, sejak 2019, ByteDance, Alibaba, Baidu, NetEase, Xiaomi dan syarikat lain telah melancarkan lebih dari 30 aplikasi sosial, merangkumi video, audio, perkhidmatan tempat kerja, tanpa nama, tarikh buta dan bidang lain. Walau bagaimanapun, beberapa daripada mereka terus beroperasi, dan kebanyakannya telah dirobohkan atau digantung.

Dengan perkembangan sektor Internet mudah alih, model sosial menjadi lebih pelbagai, melahirkan semakin banyak medan perang. Ini termasuk Soul, aplikasi yang memfokuskan diri pada sosial orang asing, dan Momo, yang terkenal dengan sosial audionya. Trek subdivisi ini pasti akan menjadi bidang baru yang dipertandingkan oleh pemimpin industri.

Lihat juga:ByteDance mengutamakan produk muzik, bekas CEO Douyin menerajui