ByteDance menurunkan harga terbitan opsyen saham kepada $155 sesaham

ByteDance, syarikat induk platform video pendek TikTok, merancang untuk menurunkan harga opsyen sahamnya kepada $155 sesaham untuk meningkatkan ruang minat bagi pekerja dan membolehkan mereka berkongsi nilai pertumbuhan syarikat, denganSurat khabarDipamerkan pada 31 Ogos.

Pada masa yang sama, ByteDance akan melancarkan program pemberian opsyen saham khas. Pekerja yang menerima saham dengan harga lebih tinggi daripada $155 akan dimasukkan ke dalam rancangan khas. Program ini mempunyai kira-kira 30,000 pekerja.

Program pemberian opsyen saham pusingan terakhir ByteDance berharga $195 sesaham. Beberapa penganalisis mengatakan bahawa menurunkan harga pemberian opsyen akan membantu meneruskan mekanisme pembelian semula dan memberi manfaat kepada pekerja dan calon, yang bermaksud bahawa lebih banyak saham dapat dibeli dengan harga yang lebih rendah di masa depan.

Pilihan ByteDance mengambil masa empat tahun dari pemberian hingga pemilikan penuh, dengan liputan 15%, 25%, 25% dan 35%.

Sejak 2017, ByteDance telah menjalankan program pembelian semula saham dua kali setahun untuk memotivasi pekerja, dan harga pembelian balik terus meningkat. Dua pembelian semula terakhir berlaku pada Oktober 2021 dan April 2022.

Lihat juga:ByteDance memulakan rancangan opsyen saham dengan harga $142 sesaham

Pada bulan April, ByteDance membeli semula pilihan saham dengan harga $142. Pada masa itu, pekerja yang menerima pemberitahuan hanya boleh berdagang peratusan tertentu opsyen tetapi tidak semua, dan pekerja yang telah meninggalkan tidak menerima e-mel. Harga pembelian balik opsyen syarikat pada Oktober 2021 adalah $132 sesaham, yang juga hanya melibatkan pekerja semasa.