ByteDance mengesahkan pembangunan cip bebas

Pada 19 Julai, jurucakap ByteDance mengesahkanBerita Pengguna dan Saluran Perniagaan AmerikaSyarikat ini meneroka reka bentuk cip di kawasan khusus kerana tidak dapat mencari pembekal yang dapat memenuhi keperluannya.

ChinaStarMarket.cnPada 13 Julai, ByteDance merekrut sejumlah jurutera yang berkaitan dengan cip, seperti untuk reka bentuk front-end SoC, analisis dan pengesahan prestasi model, pengembangan perisian dan pemacu yang mendasari, reka bentuk kuasa rendah, dan keselamatan cip. Kempen pengambilan pekerja menunjukkan bahawa ByteDance mungkin bersiap untuk mengembangkan cip komputer secara bebas, kata sumber itu.

Jurucakap itu juga mengatakan bahawa cip akan disesuaikan untuk menangani beban kerja yang berkaitan dengan ByteDance dalam beberapa perniagaan, termasuk platform video, aplikasi maklumat dan hiburannya. ByteDance dilaporkan tidak akan menjual cipnya kepada orang lain.

Pada masa ini, pasukan cip ByteDance terbahagi kepada tiga kategori: cip pelayan, cip AI, dan cip awan video. Secara khusus, ketua pasukan cip pelayan adalah veteran dari Qualcomm Amerika Utara. ByteDance telah merekrut banyak orang dari HiSilicon dan ARM Huawei.

Lihat juga:ByteDance akan mula membuat cip AI di tengah perang teknologi dan kekurangan semikonduktor global

Beberapa syarikat, termasuk gergasi pencarian Baidu dan gergasi e-dagang Alibaba, telah mengeluarkan cip mereka sendiri dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun mereka tidak mempunyai latar belakang semikonduktor tradisional.

Bagi syarikat-syarikat ini, cip adat adalah komponen khas yang dicipta untuk memenuhi keperluan perniagaan mereka sendiri, jadi tidak perlu membeli cip siap dari pembekal lain. Namun, mereka masih bergantung pada pengecoran seperti TSMC untuk membuat cip.