ByteDance menafikan kematian pekerja secara tiba-tiba

Pada hari Selasa, sebuah catatan bertajuk “Kematian mendadak pekerja ByteDance berusia 28 tahun” tersebar luas di Maimai, platform perkongsian maklumat pencarian pekerjaan China.Teknologi SinaMelaporkan pada hari Rabu bahawa ByteDance telah mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa pekerja tersebut berkelakuan tidak normal ketika bersenam di gim syarikat dan masih dirawat di hospital.

ByteDance mengatakan bahawa pekerja itu mengalami pening setelah bersenam di gim selama kira-kira satu jam dan pergi ke ruang makan untuk berehat. Seorang pengajar gim menyedari keanehannya dan bertanya kepada mereka. Pekerja itu menjawab bahawa ia mungkin hipoglikemia, dan jurulatih kemudian menuangkan segelas air gula kepadanya. Seorang pengurus keselamatan mengambil tekanan darah pekerja. Pekerja itu muntah ketika menunggu ambulans tiba. Pengurus keselamatan dan pengawal keselamatan lain kemudian memberikan CPR kepada pekerja. Ia mengambil masa kira-kira setengah jam dari pekerja yang pening hingga dibawa ke ambulans.

MenurutLeftenanDalam catatan media sosial pada hari Rabu, isteri pekerja itu mendedahkan bahawa suaminya adalah jurutera algoritma gambar di bahagian seni bina video ByteDance. Dia menyertai syarikat itu hampir empat tahun yang lalu dan mempunyai banyak kerja lebih masa.

Lihat juga:Zhonghualin Securities berhasrat untuk memperoleh anak syarikat ByteDance

Menurut si isteri, pekerja itu berasa tidak selesa di gimnasium terlebih dahulu. Setelah berkomunikasi dengan kakitangan, mereka tidak segera membantu. Sebaliknya, mereka memintanya untuk pergi ke doktor sendiri. Sejam kemudian, pekerja itu memanggil isterinya dari bangunan ByteDance. Isteri menunjukkan bahawa ByteDance melambatkan masa penyelamatan terbaik. Dia juga mendakwa bahawa dia kini hamil dua bulan, tidak mempunyai pekerjaan dan pendapatan, dan harus memenuhi gadai janji bulanan 21,000 yuan ($3,317).