ByteDance membubarkan Shanghai Game Studio

BloombergMelaporkan pada hari Jumaat bahawa ByteDance telah membubarkan 101 studio permainannya di Shanghai, meninggalkan kira-kira separuh daripada lebih daripada 300 pekerjanya dan menawarkan pemindahan dalaman. Media tempatanBerita PembersihanMengesahkan berita itu, dengan menyebut orang yang mengetahui perkara itu mengatakan bahawa penyesuaian itu bermula sebulan yang lalu.

Pada tahun 2019, ByteDance memperoleh Shanghai Mokun, anak syarikat 37games, dan menubuhkannya sebagai 101 Game Studio. Perniagaan permainan ByteDance Nuverse sering disesuaikan baru-baru ini. Selain Shanghai 101 Game Studio, terdapat banyak projek yang dihapuskan atau disatukan. Pada masa ini, Nuverse hanya mempunyai satu permainan yang diharapkan dapat bekerjasama pada separuh kedua tahun ini, dan barisan produknya mungkin menghadapi masalah, kata seorang rakan kongsi.

Penubuhan 101 Game Studio pernah dianggap sebagai langkah utama ByteDance untuk memasuki alam semesta permainan. Setelah berjaya membina dua platform video pendek, Douyin dan Douyin, syarikat itu berusaha mengikuti Tencent ke pasaran permainan mudah alih. Pada bulan Februari, dilaporkan bahawa Nuverse merancang untuk berkembangPermainan dunia terbuka 3D yang serupa dengan “True God Impact”, dihoskan oleh 101 Game Studio. ByteDance menafikan berita itu.

Lihat juga:ByteDance menafikan pemberhentian dalam talian pengedaran permainan

Penghapusan studio permainan ByteDance sebahagiannya dipengaruhi oleh pengetatan kelulusan nombor pendaftaran permainan. Kelulusan pendaftaran permainan ditangguhkan selama lebih dari tujuh bulan sejak Ogos 2021, dan hanya disambung semula pada bulan April tahun ini. Walau bagaimanapun, penangguhan kelulusan telah menyukarkan banyak syarikat permainan untuk pergi ke umum, dan sebilangan besar pembangun permainan domestik telah terjejas dari pasukan ke individu.