ByteDance melancarkan aplikasi komik di Jepun

Planet teknologiMelaporkan pada hari Rabu bahawa ByteDance melancarkan FizzoToon di Jepun, aplikasi yang diposisikan untuk platform animasi. Syarikat itu memutuskan untuk melepaskan produk di Jepun kerana budaya anime yang luas di negara itu, menjadikannya pilihan yang mudah.

Melalui platform ini, komik dan cerita baru dikemas kini sekurang-kurangnya sekali seminggu. Platform ini merangkumi lebih daripada sedozen jenis manga, seperti mitos, percintaan, sihir, dan pahlawan.

Kartun yang paling disyorkan setakat ini termasuk “Gentleman vs. Lynbcat”,” Master and Her Seven Lovers”, “Zhu Tianji” dan sebagainya. Kisah-kisah dewa dan iblis dalam komik klasik Cina juga sangat popular.

ByteDance telah banyak melabur dalam perniagaan hiburan akhir-akhir ini. Tahun ini, ia memperoleh platform tiket teater Leyinghui (Shanghai) Culture Media Co., Ltd. dan platform komik Yizhitan. Sekarang ia mempunyai garis asas rangkaian hiburan yang mengintegrasikan permainan, muzik, filem dan televisyen, komik, video sederhana dan panjang, maklumat, dan novel.

ByteDance juga berusaha untuk memasuki hiburan di luar negara. Selain melancarkan FizzoToon di Jepun, ByteDance juga melancarkan aplikasi membaca novel seperti Fizzo dan Mytopia. Kedua-dua aplikasi ini tidak berbeza dengan Fanche Fiction, aplikasi e-book percuma ByteDance di China, tetapi bertujuan untuk pasaran sastera dalam talian di Eropah, Amerika dan Asia Tenggara. Bukan itu sahaja, platform membaca ini juga merekrut pengarang luar negara dan mengumumkan ganjaran yang besar untuk penulis novel yang cemerlang.

Lihat juga:ByteDance memperoleh tiket teater dan platform komik

Menurut “Laporan Prestasi Luar Negara Sastera Dalam Talian China 2020” iResearch, sastera dalam talian China   Jumlah pengguna luar negara mencapai 31.935 juta, sementara pasaran luar negara mencapai 460 juta yuan (72.4 juta dolar AS). Di antara pengguna luar negara ini, lebih daripada 91% membaca sastera Cina dalam talian hampir setiap hari, dengan purata masa membaca 117 minit, dan 87.1% pengguna luar negara bersedia membayar sastera Cina dalam talian.