ByteDance Douyin menafikan khabar angin pengambilalihan Missfresh

Pada 4 Ogos, di tengah desas-desus pasaran bahawa Douyin, anak syarikat ByteDance, sedang mempertimbangkan untuk memperoleh, harga saham peruncit Nasdaq yang disenaraikan Missfresh meningkat dengan pesat sebelum penutupan, meningkat lebih dari 160%. Eksport Media CinaTeknologi 163Mendapat respons dari Douyin yang mengatakan laporan seperti itu tidak benar.

Selain itu,Laporan Perniagaan Abad ke-21Menurut laporan pada 4 Ogos, seorang bekas eksekutif Missfresh mendedahkan bahawa “hanya beberapa kakitangan di pejabat pengurusan umum Missfresh yang masih tinggal,” dan dia baru saja menyelesaikan prosedur peletakan jawatannya.

Missfresh mengumumkan pada 28 Julai bahawa waktu penghantarannya telah berubah dari penghantaran cepat 30 minit yang asal menjadi penghantaran keesokan harinya, dan julat penghantaran masih di seluruh negara. Pada malam hari yang sama, dilaporkan bahawa syarikat itu mengadakan pertemuan dalam talian selama 20 minit, dengan mengatakan bahawa “pembiayaan gagal dihantar dan syarikat itu dibubarkan di tempat.” Mengenai perkara ini, jurucakap Missfresh memberitahu media tempatan, “Ini bukan pembubaran, tetapi penutupan sementara perniagaan penghantaran cepat dan penyesuaian personel.”

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Missfresh Xu Zheng membantah khabar angin dana

Missfresh mempelopori model gudang mini yang diedarkan (DMW), yang membolehkan pengguna dalam jarak 3 kilometer dari tokonya menerima pesanan dalam 30 minit hingga 1 jam. Itu menjadikan Missfresh menonjol dalam bidang penghantaran barang runcit. Sejak ditubuhkan pada tahun 2014, Missfresh telah mengumpulkan 11 pusingan pembiayaan. Kecuali untuk jumlah pusingan pelaburan strategik yang tidak didedahkan, skala keseluruhan baki 10 pusingan pembiayaan telah mencapai 14.047 bilion yuan (AS $2.08 bilion). Pelabur termasuk Qingdao Conson Group, Sunshine Venture Capital, Tencent Investment, Goldman Sachs, dll.

Walau bagaimanapun, syarikat itu tidak menguntungkan. Laporan kewangan menunjukkan bahawa pada suku ketiga 2021, Missfresh kehilangan 974 juta yuan dan dijangka kehilangan lebih dari 3.7 bilion yuan pada tahun 2021. Pada masa yang sama, kerugian selama tiga tahun berturut-turut dari 2018 hingga 2020 masing-masing adalah 2.232 bilion yuan, 2.909 bilion yuan, dan 1.649 bilion yuan.