BYD yang disokong Buffett melancarkan empat kenderaan elektrik dengan bateri pisau

Pembuat kereta China BYD melancarkan empat model elektrik baru dengan bateri bilah di Chongqing pada hari Rabu. Pada pelancaran itu, syarikat itu melancarkan Tang EV, Qin Plus EV, Song Plus EV dan E2 2021 dengan bateri pisau, yang bertujuan untuk mengurangkan kebimbangan mengenai keselamatan bateri kenderaan elektrik.

Don EV 2021

Peningkatan daya tahan Tang EV 2021 mendapat manfaat daripada bateri bilah. Kereta itu berlari 0-100 km/j (0-62 mph) dalam 4.4 saat. Setelah dicas sepenuhnya, ia boleh bergerak sejauh 565 kilometer.

Dari segi penampilan, Tang EV terus menggunakan reka bentuk Dragon Face. Dilengkapi dengan sistem pacuan empat roda pintar, tork yang sesuai boleh diedarkan ke roda depan dan belakang mengikut kelajuan dan beban.

Tang EV boleh didapati dalam tiga versi yang berbeza. Model pacuan empat roda berharga 283,500 yuan ($43,306) dan model jangka panjang berharga 279,500 yuan ($42,695).

Chin Ka EV

Selain kumpulan lampu berbentuk bulu panah, Qin Plus EV juga menggunakan reka bentuk wajah naga Han EV.

Mampu memandu 600 kilometer, kereta berlari 0-50 km/j (0-31 mph) dalam 4 saat.

Kenderaan ini menyokong fungsi NFC, yang bermaksud bahawa telefon boleh dibuka dengan memegang berhampiran cermin spion. Penggunaan kuasa per 100 kilometer hanya 12.9 kWh. Jika digunakan secara normal, satu caj penuh cukup untuk perjalanan dua minggu.

Fungsi memandu jauh juga disediakan. Menyambungkan telefon bimbit dan kenderaan melalui Bluetooth, anda boleh memulakan dan menghentikan kenderaan pada kelajuan tidak lebih daripada 2km/j dalam jarak 10 meter di sekitar kenderaan.

Lagu Plus EV

Ciri yang paling menarik dari Song Plus Ev ialah ia boleh dikawal dalam masa nyata melalui telefon bimbit. Sebagai contoh, apabila anda tidak dapat mencari kereta anda di garaj, anda boleh menggunakan telefon anda untuk menyalakan atau membunyikan kereta. Kerusi boleh dipanaskan dari jauh sebelum anda duduk. Hanya tekan butang di telefon anda, dan pintu, tingkap dan penghawa dingin juga boleh dihidupkan atau dimatikan.

E2 2021

2021 E2 termasuk tiga versi, dengan harga bersubsidi antara 99,800 yuan ($15,245) hingga 115,800 yuan ($17,689). Walaupun harga yang rendah, model ini berfungsi dengan baik dari segi perbatuan. Caj penuh menyokongnya untuk bergerak 401km.

Pada sidang akhbar, Wang juga menyatakan matlamat pembangunan mereka dalam bidang penggunaan tenaga. Untuk menangani isu keselamatan bekalan minyak dan mencapaiPelepasan karbon puncak dan peneutralan karbonDengan matlamat kerajaan China, syarikat itu akan berusaha untuk membangunkan kenderaan dual-mode dan elektrik yang dipacu.

Wang berkata, “Letupan pencucuhan bateri akan menjadi musuh terbesar pembangunan mampan pasaran kenderaan elektrik.”Bateri bilah, penyelidikan dan pembangunan bebas BYD, lebih selamat daripada bateri lithium ternary. Untuk membuktikan tuntutan ini, siaran akhbar memperkenalkan dua ujian keselamatan bateri-“ujian penembusan kuku” dan “ujian rolling trak”.

Salah satu cara yang paling ketat untuk menguji pelarian terma bateri, ujian kuku, membuktikan bahawa bateri bilah tidak akan meletup walaupun pada 30-60 darjah. Dalam ujian lain, modul bateri Han EV masih berfungsi dengan baik selepas berulang kali dihancurkan oleh trak seberat 46 tan.

Lihat juga:BYD yang disokong oleh Buffett mengeluarkan laporan kewangan 2020 yang kuat, penjualan kenderaan tenaga baru China mencapai tahap tertinggi

Dan dari segi kekurangan cip global semasa, Wang berkata bahawa BYD tidak terjejas oleh penyelidikan dan pembangunan bebas cip kenderaan elektrik kerana kebolehsuaian mereka yang kuat.