BYD Semiconductor disenaraikan di GEM Bursa Saham Shenzhen

BYD Co, Ltd mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah melaksanakan rancangan untuk menyenaraikan anak syarikatnya BYD Semiconductor di GEM Bursa Saham Shenzhen.

BYD berkata pelan itu masih perlu memenuhi beberapa syarat sebelum diluluskan, termasuk kelulusan dari Bursa Saham Hong Kong Limited, pemeriksaan oleh Bursa Saham Shenzhen, dan penerimaan pendaftaran oleh Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China. Oleh itu, tidak diketahui sama ada rancangan itu akan diluluskan.

Dalam siaran bertarikh 12 Mei, rancangan menunjukkan bahawa BYD Semiconductor ditubuhkan pada tahun 2004 dan telah memfokuskan pada R&D, pengeluaran dan penjualan semikonduktor kuasa, kawalan pintar (IC), sensor pintar dan semikonduktor optoelektronik. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia telah memisahkan tiga anak syarikat, iaitu Ningbo Semiconductor, BYD Energy Saving Technology dan Changsha Semiconductor.

Pusingan pembiayaan terkini menunjukkan bahawa nilai pasarannya telah melebihi 10 bilion yuan (AS $1.5 bilion), dan syarikat induk memegang 72.30% kepentingan mengawal. Pada tahun 2020, pendapatan BYD Semiconductor mencapai 1.441 bilion yuan.

Selepas penyenaraian, BYD Semiconductor akan terus terlibat dalam perniagaan utamanya. Tetapi menantikan masa depan, syarikat akan mempromosikan pengembangan perniagaan semikonduktor dalam industri, perkakas rumah, tenaga baru, elektronik pengguna dan bidang lain, dan berusaha untuk menjadi pembekal semikonduktor yang cekap dan pintar.

Lihat juga:Pembuat kereta China BYD menghantar kereta elektrik pertama ke Norway

BYD berkata bahawa IPO akan membantu BYD Semiconductor mengukuhkan keupayaan kewangan dan keupayaan pengurusan risiko, dengan itu meningkatkan daya saing dan keuntungannya. Di samping itu, spin-off dan penyenaraian semasa nampaknya tidak banyak memberi kesan kepada operasi unit perniagaan BYD yang lain.