BYD menubuhkan syarikat jualan dan perkhidmatan kereta Denza

Pembuat kereta CinaBYD baru-baru ini meningkatkan pelaburan asing, menurut platform pertanyaan komersial domestik Tianyan Check. Syarikat pelaburan baru bernama Dengza Automobile Sales and Service Co., Ltd., dengan nisbah pelaburan 100%. Sehari sebelumnya, Zhao Changjiang, pengarah pejabat persiapan jenama mewah BYD Auto, mengeluarkan pengumuman berikut: “[BYD] menerima lesen perniagaan Denza Auto Sales and Service Company. Penyusunan semula perkhidmatan dan pengalaman mewah akan bermula!”

Maklumat yang dikeluarkan menunjukkan bahawa syarikat baru itu ditubuhkan pada 14 Februari 2022. Wakil sahnya, He Zhiqi, mempunyai modal berdaftar 50 juta yuan (AS $7.9 juta). Skop perniagaan syarikat merangkumi penjualan kereta baru, kenderaan tenaga baru dan bahagian elektrik kenderaan tenaga baru. Syarikat ini dimiliki sepenuhnya oleh BYD Automotive Industry Co., Ltd.

Denza adalah usaha sama antara BYD dan Mercedes-Benz Group, menandakan kerjasama jangka panjang antara kedua-dua pihak di pasaran China. Pada tahun 2010, mereka menandatangani perjanjian untuk menubuhkan Shenzhen BYD Daimler New Technology Co., Ltd., dan memulakan usaha sama dengan nisbah saham 50:50. Syarikat itu kemudian mengeluarkan model baru yang disebut “DENZA”, usaha sama Sino-asing pertama di China yang memfokuskan pada kenderaan tenaga baru.

Pada 24 Disember 2021, BYD dan Daimler AG bersama-sama mengumumkan bahawa mereka berhasrat untuk meningkatkan modal DENZA sebanyak 1 bilion yuan. Setelah selesai suntikan modal, kedua-dua pihak menyesuaikan ekuiti masa depan Denza-BYD memegang 90% usaha sama dan Daimler AG memegang 10%. Perkara-perkara yang berkaitan masih perlu disetujui oleh pihak berkuasa pengawalseliaan dan dirancang untuk diselesaikan pada pertengahan 2022.

Lihat juga:Daimler dan BYD mencapai persetujuan mengenai penubuhan syarikat kereta usaha sama DENZA pada masa akan datang

Denza menjangkakan akan melancarkan tiga model baharu termasuk MPV dan SUV di pasaran China dalam tempoh dua tahun akan datang. BYD menyatakan bahawa ia akan melabur lebih banyak sumber dan teknologi teras di Denza, dan bersama-sama mempromosikan pengembangannya dengan Daimler AG, termasuk pengembangan produk, pembuatan pintar, saluran penjualan dan perkhidmatan pelanggan.

Pendapatan pelaburan BYD di Densa yang disahkan oleh kaedah ekuiti adalah -232 juta yuan pada tahun 2017, -475 juta yuan pada tahun 2018, dan -539 juta yuan pada tahun 2019.

BYD menjelaskan bahawa dengan kematangan pasaran kenderaan tenaga baru yang semakin meningkat, syarikat kereta utama lain juga telah melancarkan produk untuk pasaran menegak yang berbeza, yang telah memberi kesan yang lebih besar terhadap bahagian pasaran produk Denza. BYD juga menunjukkan bahawa Denza hanya ditubuhkan dalam beberapa tahun terakhir, jadi ada ruang untuk meningkatkan kesadaran jenamanya, ditambah dengan pelaburan R&D awal yang besar. Ini menjelaskan peningkatan kerugian setiap tahun.