BYD menghantar 29 bas dua tingkat elektrik ke London Abelio

Pembuat kereta yang berpangkalan di Shenzhen BYD mengumumkanBerjaya menghantar 29 bas dua tingkat elektrik ke London AbelioPada hari Selasa. Kenderaan ini dihasilkan secara bersama oleh BYD dan Alexander Dennis Limited (ADL), pengeluar bas elektrik terkemuka di UK yang kini berkhidmat di Laluan 63 yang dikendalikan oleh Transport for London (TfL).

BYD mengatakan bahawa bas dua tingkat elektrik tulen yang dihantar kali ini mempunyai ciri inovatif, seperti lampu langit di geladak atas, reka bentuk tempat duduk baru dan peralatan hiburan. Di samping itu, kenderaan memenuhi keperluan perjalanan kumpulan dengan keperluan khas dan dilengkapi dengan kawasan kerusi roda dan kereta bayi yang lebih besar.

Kenderaan ini dikuasakan oleh teknologi bateri fosfat besi BYD, yang menawarkan jarak pemanduan yang lebih lama dan jangka hayat bateri yang dioptimumkan. Mereka juga mendapat manfaat daripada casis inovatif BYD yang mengintegrasikan “pengawal enam-dalam-satu” yang mengintegrasikan keseluruhan ekosistem bas untuk meningkatkan kebolehpercayaan.

Pengarah Urusan BYD United Kingdom (UK) Frank Thorpe berkata: “Kami bangga membawa kepakaran terkemuka di dunia dalam teknologi bateri dan rantai kuasa bersepadu ke usaha sama bas elektrik kami yang berjaya dengan ADL di UK, dan kami akan terus menyokong pertumbuhan jangka panjang pengendali seperti TfL dan Abellio dalam pengangkutan hijau elektrik tulen yang bersih, selamat dan mesra alam”.

Lihat juga:BYD dan Xiangyang City bekerjasama untuk membina pangkalan industri automobil tenaga baru

BYD menunjukkan bahawa ini adalah kali pertama pengendali Abellio melancarkan bas elektrik tulen BYD, dan diharapkan model yang sama akan dilancarkan pada masa akan datang untuk melayani laluan U5 London Outer Ring Line.