BYD mengatasi Volkswagen untuk menjadi nilai pasaran kereta ketiga terbesar di dunia

Senarai pembuat kereta permodalan pasaran syarikatPada hari Selasa, Tesla menduduki tempat pertama dalam jumlah nilai, diikuti oleh Toyota, dan BYD telah mengatasi Volkswagen untuk tempat ketiga. Ia adalah satu-satunya syarikat kereta China yang mencapai 10 teratas.

Mengikut ranking, tempat keempat hingga kesepuluh adalah Volkswagen, Mercedes, BMW, GM, Ford, Stellantis dan Honda.

(Sumber: Nilai pasaran syarikat)

Di tempat ke-11 adalah syarikat China Great Wall Motors, yang nilai pasarannya kini melebihi Ferrari. No.13 adalah NIO. Di antara 20 syarikat kereta teratas berdasarkan nilai pasaran, 5 berasal dari China.

3 April,BYD mengumumkan penangguhan penjualan kenderaan bahan bakar, yang memfokuskan pada model powertrain hibrid elektrik dan plug-in, menjadi pembuat kenderaan tradisional pertama di dunia yang membuat keputusan ini.

Dari segi penjualan, BYD menjual 114,183 kenderaan pada bulan Mei tahun ini, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 152.8%. Ini termasuk 60,834 model DM dan 53,349 model EV. Kenderaan elektrik hibrid dan tulen telah membantu BYD mencapai pertumbuhan penjualan yang pesat sejak tahun lalu. Penjualan bulanan terendah pada tahun 2021 hanya lebih dari 20,000 kenderaan, dan setahun kemudian, penjualan bulanan BYD telah mendekati 120,000 kenderaan.

Lihat juga:BYD berunding untuk membeli enam lombong litium di Afrika

Justru kerana pertumbuhan BYD yang kuat, harga sahamnya terus meningkat secara langsung. Selepas jualan pada bulan Mei, nilai pasaran saham BYD A meningkat kepada 926.4 bilion yuan ($139 juta), hampir sama dengan 109 juta yuan CATL. Di antara syarikat kereta China, BYD mengekalkan kepimpinan yang ketara, dan Great Wall Motors, yang menduduki tempat kedua, jauh di belakang.