BYD menafikan khabar angin membekalkan Tesla dengan bateri pisau

BYD, pembekal bateri kereta elektrik kedua terbesar di China, menolak khabar angin pada hari Rabu bahawa ia membekalkan Tesla dengan “bateri pisau,” dengan mendakwa syarikat itu tidak pernah memberitahu media bahawa ia akan melakukannya atau mengatakan bahawa bateri pisaunya akan digunakan di Tesla Model Y, lapor ifeng.com.

Pada hari Khamis, Pandaily melaporkan bahawa BYD akan membekalkan Tesla dengan “bateri pisau” pada suku kedua tahun depan, dan bahawa model Tesla yang dilengkapi dengan “bateri pisau” telah memasuki fasa ujian Type C. Pada 6 Ogos, orang dalam BYD mengesahkan kes itu dan mendedahkan bahawa model pertama Tesla dengan bateri pisau mungkin Model Y.

Saham BYD melepasi 300 yuan ($46.25) untuk pertama kalinya minggu lalu kerana ledakan dalam industri kereta elektrik dan bateri litium baru. Sehari selepas berita itu pecah, harga saham intraday BYD tertinggi pada 317.3 yuan, dan nilai pasarannya pernah melebihi 900 bilion yuan.

Pada masa ini, siri standard Model 3 Plus dan Model Y Tesla yang dilancarkan pada bulan Julai tahun ini dilengkapi dengan bateri LFP CATL. Pada Februari 2020, CATL menandatangani perjanjian untuk bertindak sebagai pembekal bateri Tesla. Pada bulan Jun 2021, CATL mengumumkan perjanjian pembekalan lain dengan Tesla untuk membekalkan bateri kereta hingga 2025.

Baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mengatakan pada laporan Q2 bahawa syarikat itu secara beransur-ansur akan beralih ke bateri LFP. Di masa depan, dua pertiga bateri Tesla akan menjadi bateri LFP, dan satu pertiga mungkin bateri lithium polimer ternary.

Lihat juga:Tesla Shanghai Gigabit menghasilkan 450,000 kenderaan setahun

Tesla Shanghai Gigabit terus meningkatkan kapasiti pengeluaran kerana peningkatan permintaan di pasaran domestik China dan pertumbuhan eksport kilang. Tesla sebelum ini menyatakan bahawa pada akhir 2021, kapasiti pengeluaran gigabit tahunan Tesla Shanghai akan mencapai 450,000 kenderaan.

Ini juga akan memperluas permintaan untuk bateri kuasa, komponen utama kenderaan elektrik. Tesla juga mungkin akan mencari pembekal bateri tempatan kedua untuk ini.