BYD menafikan Buffett mengurangkan saham

Harga saham BYD, syarikat kereta elektrik China yang disokong oleh Warren Buffett, tiba-tiba jatuh mendadak pada 12 Julai. Pada masa yang sama, pemindahan ekuiti telah menarik perhatian orang dalam pasaran. Data CCASS menunjukkan bahawa,225 juta saham BYD dipindahkan ke Citibank pada 11 Julai. Orang dalam pasaran berspekulasi dari skala pemindahan bahawa saham tersebut berasal dari konglomerat multinasional AS Buffett Berkshire Hathaway (Berkshire Hathaway).

BYD menjawab bahawa walaupun peningkatan pegangan Citibank dapat dilihat pada masa ini, ini tidak bermakna Buffett memindahkan saham ke Citibank. Pada masa ini, pegangan Buffett tidak berubah. Syarikat itu berkata jika terdapat sebarang perubahan dalam ekuiti, pendedahan yang berkaitan akan dibuat di Bursa Saham Hong Kong (HKEx).

Buffett membeli 225 juta saham BYD pada tahun 2008 untuk HK $8 sesaham. Menurut maklumat pemegang saham yang diungkapkan oleh BYD, Western Capital LLC (Western Capital LLC), yang 100% dikendalikan oleh Berkshire Hathaway, adalah pemegang saham keempat terbesar BYD, memegang 225 juta saham.

Pada bulan Julai tahun lalu, Li Lu, pengasas Himalaya Capital dan pemegang saham BYD selama hampir 20 tahun, juga terus mengurangkan pegangannya terhadap BYD, yang menimbulkan kebimbangan pasaran yang tinggi. Menurut Bursa Saham Hong Kong, Himalaya Capital mengurangkan pegangan saham BYD selama dua hari berturut-turut pada 8 Julai dan 9 Julai 2021, berjumlah 10.7715 juta saham bernilai HK $2.439 bilion.

Lihat juga:BYD mengatasi Tesla untuk menduduki tempat teratas dalam penjualan kenderaan elektrik H1 global

BYD kini telah menjadi pemimpin dalam industri automotif China. Pada separuh pertama tahun ini, penjualan BYD mencecah paras tertinggi, dengan sejumlah 641,000 kenderaan tenaga baru terjual, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 314.9%. Pasaran kenderaan elektrik dan hibrid tulen juga melebihi jangkaan pasaran.